Lleida
7/16° C (sol)
97% 26 km/h


Neixen 70 microempreses a Lleida d’emprenedors en risc d’exclusió des del 2016El programa d’inclusió sociolaboral de “la Caixa” ofereix assessorament i ajuda a aquest col·lectiu


En els últims 3 anys han nascut a Lleida una setantena d’empreses de persones que es troben en situació de vulnerabilitat a través del programa d’inclusió sociolaboral Incorpora de l’Obra Social “la Caixa”.

El foment de l’emprenedoria entre persones en risc d’exclusió social ha donat com a resultat la creació de 70 microempreses a Lleida en els últims tres anys, 10 de les quals han nascut en els primers mesos d’aquest any. El programa d’inclusió sociolaboral Incorpora de l’Obra Social “la Caixa” ha ajudat, assessorat i acompanyat a aquest emprenedors que tenien una idea de negoci a desenvolupar el seu projecte per fer-lo realitat.

Així doncs, aquest col·lectiu de persones ha trobat una nova manera d’integrar-se en el mercat laboral, cosa que els pot fer augmentar les seves possibilitats de superar la situació de vulnerabilitat. En total, des del gener del 2016, el Punt d’Autoocupació Incorpora a Lleida, gestionat per ASPID, ha atès 315 persones que s’han interessat per crear el seu negoci, la qual ha propiciat la cre-ació d’empreses en àmbits com el comerç, l’hostaleria, la docència, l’artesania i la construcció.

Pel que fa al perfil dels emprenedors, un 43,6% són dones i un 56,4% són homes. També hi ha algunes distincions per edat. El 70% dels usuaris són majors de 35 anys. “Molts dels usuaris que tenim emprenen per necessitat, tenen una edat que no té el perfil que busquen les empreses i no troben feina per compte aliè, encara que es presenten a moltes entrevistes de treball. El perfil de dona amb fills amb una necessitat de conciliació familiar és un clar exemple d’això. Per tant, l’única opció que els hi queda és muntar el seu propi negoci”, va explicar Thaïs Ordóñez, tècnica del Punt d’Autoocupació de Lleida.

La tasca dels tècnics del programa d’autoocupació és proporcionar assessorament i formació adaptada en cada fase del projecte a través de l’elaboració del pla d’empresa, la vinculació amb agents del territori que donen suport als emprenedors, l’anàlisi de necessitats i riscos i de la viabilitat de l’empresa, i la recerca de finançament i ajudes o d’un local adequat. Per afavorir la consolidació del propi negoci, els tècnics ofereixen suport també durant l’activitat empresarial, fent un seguiment personalitzat.

“Tirar endavant l’empresa fa que la malaltia quedi en un segon pla”

Un exemple d’èxit del programa Incorpora és l’empresa Xanna Complements, creada per Anna Asnà, una emprenedora que té un 68% d’invalidesa i un diagnòstic de fibromiàlgia, cosa que li impedia mantenir una feina estable, encara que fins al moment havia estat professora de gimnàstica i ball. Xanna Complements, una joieria mineral artesanal, va néixer

fa poc més d’un any com un “projecte de vida”. L’emprenedora Anna Asnà va explicar que en cada peça hi posa “l’ànima” i que cada una és “única”. D’aquesta manera, el fet de “tirar endavant l’empresa fa que la malaltia quedi en un segon pla”. “No m’apeteix ser una víctima de la malaltia”, va dir Asnà, que va afegir que els minerals sempre l’han “fascinat”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats