Lleida
19/36° C (sol)
97% 26 km/h


Vistiplau de l'Eurocambra a un projecte energètic de la lleidatana Romero Polo a Riba-RojaLa megacentral té un cost estimat d'uns 2.000 milions d'euros


El Parlament Europeu ha donat el seu vistiplau a la llista de projectes energètics prioritaris de la Unió Europea, que inclou una cinquantena d'infraestructures gasístiques. Amb 443 vots a favor, 169 en contra i 36 abstencions, la cambra ha donat llum verda a aquests projectes que podran accedir més fàcilment a finançament europeu. El llistat proposat per la Comissió Europea i ara ratificat per la cambra inclou la megacentral hidroelèctrica a Riba-Roja (Ribera d'Ebre) i La Fatarella (Terra Alta).

Aquest projecte anomenat 'Gironès i Raïmats' està impulsat pel grup lleidatà Romero Polo, té un cost estimat d'uns 2.000 milions d'euros, i contempla dues centrals: la primera aportaria 1.500 MW i la segona, 1.400 MW. La tecnologia és la de les centrals hidràuliques reversibles: s'aprofita la força d'un embassament d'aigua per a generar energia durant el dia mentre que a la nit, amb l'electricitat més barata, es destina energia per bombar l'aigua consumida als embassaments superiors, amb la qual cosa torna a començar el cicle.

Crítiques dels ecologistes

El grup dels Verds/ALE i l'Esquerra Unitària Europea s'han oposat a aquesta llista perquè consideren que va en contra del Pacte Verd Europeu de la Comissió Europea.

L'ONG Friends of the Earth també ha denunciat que aquesta llista és "incompatible amb el Pacte Verd Europeu" i ha titllat a la Comissió Europea d'"hipòcrita". Segons l'entitat, la CE s'ha compromès a revisar la legislació que estableix els criteris d'elecció d'aquests projectes, però considera que la crisi climàtica requereix "una acció d'emergència" i alerta que els projectes del gas són compromisos a llarg termini.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats