El científic paraguaià Bryan González veu en el cultiu de carn porcina com el que supervisa en un laboratori de Nova Jersey (EUA) una alternativa alimentària que pot contribuir a l’abastament d’aquesta important font de proteïna, i de pas alleugerir la demanda de terres per a la ramaderia.
González, doctorat en biologia mèdica i metabòlica, és el científic principal i gerent de l’empresa Fork and Goode, i des de la seva posició gestiona l’obtenció de l’autorització per part de l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA) dels Estats Units que permeti la comercialització del producte dels seus cultius que, per ara, es redueixen a uns quilograms. “Fins ara la nostra producció és limitada, però jo tinc aquesta visió de plantes, instal·lacions més grans amb tancs com els que un troba a les destil·leries, per a una producció d’escala comercial”, va dir González.
Una asseveració que té com a suport l’autorització donada per la FDA a la firma GOOD Met de Califòrnia que obre les portes a la comercialització de la seva carn de pollastre cultivada al laboratori.
“Hi ha ara al planeta més de 8.000 milions de persones i cap al 2040 n’hi haurà més de 9.000 milions, la qual cosa significa una demanda creixent de carns a tot el món”, va assenyalar el científic, que recorda que “la carn és una de les principals fonts de proteïna a la dieta” humana.
González defensa que les carns cultivades ajudaran a nivell mundial a alleujar la pressió sobre l’agricultura i la ramaderia, copejades pel canvi climàtic. “La demanda creixent de producció i consum de carns planteja qüestions relacionades amb l´ambient, l´ètica en el tractament dels animals, i la salut humana”, va afirmar González. “El cultiu de carn al laboratori és una alternativa, que no substituirà la producció tradicional però pot contribuir a atendre la demanda”, va afegir.
A l’inici, una biòpsia
“El procés és senzill”, va anotar el científic principal de Fork and Goode, companyia que ha enfocat el seu treball de laboratori, i la seva conseqüent perspectiva comercial, al cultiu de carn porcina, que en la seva versió mòlta és un dels productes carnis més comuns a les tradicions culinàries d’Àsia a Amèrica Central.
“Amb una biòpsia s’extreu teixit de múscul, sense que això faci malbé l’animal, i després en un medi de cultiu i amb alguns ingredients les cèl·lules es multipliquen sense que es perdi el valor nutritiu”, va afegir González, sense revelar gaires detalls per estar en curs un tràmit de patent i autorització governamental.
El científic assenyala que el producte llueix com a carn mòlta i afegeix que qui l’ha provat, en preparacions com tacs i pastes farcides, el troben amb el mateix sabor i textura que la carn de porc tradicional.