La regidoria de feminismes trasllada avui al Plenari del Consell Municipal de les Dones la proposta del IV Pla d’igualtat de Gènere per a la seua aprovació. El Grup Feminista de Ponent (Grup de Dones de Lleida) no aprovarà el pla per la seua manca de transparència i la manca d’un veritable procés participatiu.
El 17 de novembre del 2021 es convidava les entitats a iniciar el procés participatiu per al nou pla, com en edicions anteriors la veritable trampa d’aquest procés és que no hi ha una avaluació del pla anterior ni les dades econòmiques que sustentin el seu desplegament. L’entitat feminista va sol·licitar aquesta informació a la regidoria abans d’iniciar el procés. Per tota resposta es va obtenir silenci.
Un cop redactat el IV pla de polítiques d’igualtat, que només recull aquelles propostes que s’alineen amb propostes polítiques de partit i no de les propostes de la majoria de les entitats feministes i de dones de la ciutat, s’acompanya d’una avaluació de l’anterior, on no hi ha ni una dada econòmica, i deixa la ciutadania amb un desconeixement absolut de quines han estat les inversions en polítiques d’igualtat.
El Grup de Dones de Lleida denuncia la manipulació i biaix de l’avaluació, on no apareix les demandes i actuacions fetes per al model integral d’atenció i acollida a les dones en situació de violència masclista i als seus fills i filles, no es recull l’Audiència Pública on van participar 11 entitats lleidatanes aportant propostes per a un nou model i fent una avaluació crítica del model, no es recull la proposta d’un centre d’acollida per a aquestes dones i els seus infants feta per l’entitat feminista. Així mateix, l’Audiència Pública va acordar una comissió de treball sobre el model, que en la proposta del Pla d’Igualtat ha desaparegut sense cap tipus d’informació i acord per la seua dissolució. La comissió tan sols es va reunir un cop, i les regidories de Persones i de Feminismes es van limitar a fer una sessió informativa sobre les millores que es projecten fer del servei actual, sense obrir la possibilitat de replantejar la manca de planificació política sobre el model d’abordatge des d’una perspectiva feminista abans de parlar d’implementar reformes concretes que poden quedar en una política de pedaços que no difereix substancialment dels governs municipals anteriors.
Per altra banda es proposa en el nou pla d’Igualtat la revisió del protocol d’atenció a les dones en situació de violència masclista, aquesta revisió estava contemplada aprovar-la el 2021, encara no s’ha iniciat ni el treball de revisió.
El Grup Feminista de Ponent denuncia que la regidoria de feminismes ha incomplert reiteradament els seus compromisos i el seu programa polític, i manifesta que “les dones no som mercaderia electoral, la violència contra les dones no és moneda de canvi en any electoral, calen polítiques valentes i reals”.