El Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous un nou reglament per fixar un nivell mínim de reserves de gas del 80% abans de l’1 de novembre d’aquest 2022 per fer front a possibles problemes de subministrament durant l’hivern. La llei, a més, exigeix als estats i als operadors que “s’esforcin per arribar al 85%” i estableix que, a partir de l’any vinent, l’objectiu augmenti al 90%. Alhora, el text decreta que les instal·lacions d’emmagatzematge de gas es considerin “estructures crítiques” i exigeix als operadors que se sotmetin a una nova certificació obligatòria dissenyada per “reduir el risc d’interferències externes”. En cas d’incomplir aquest requeriment, els operadors hauran de renunciar al control d’emmagatzematge de gas a la UE.
Per altra banda, la cambra també proposa posar en marxa compres conjuntes de gas per reduir la factura energètica dels països membres. Segons el comunicat publicat aquest dijous pel Parlament Europeu, la Comissió donarà una sèrie d’indicacions abans del mes d’agost sobre la compra conjunt de gas per part d’almenys dos estats membres de la Unió Europea de manera voluntària.
Més enllà d’aquests requeriments, el Parlament Europeu demana als estats amb gran capacitat d’emmagatzematge que disposin de reserves que representin almenys el 35% del seu consum. Els que no tinguin capacitat de reserva, per la seva part, hauran d’arribar a acords amb altres estats membres per emmagatzemar les quantitats necessàries.
Segons l’eurodiputat polonès Jerzy Buzek, principal negociador al Parlament Europeu sobre aquesta mesura, el reglament té com a objectiu “respondre a la situació actual”. En aquest sentit, assenyala que la companyia russa Gazprom “utilitza l’energia com una arma” i reivindica la necessitat de “tenir un escut protector”.
La proposta legislativa, aprovada aquest dijous amb 490 vots a favor, 47 vots en contra i 55 abstencions, passarà ara pel Consell, que haurà de donar el seu vistiplau a la norma abans que es publiqui al Diari Oficial i entri en vigor.