Un estudi de la Universitat de Lleida constata que 200 municipis catalans estan en situació crítica de despoblament, una norantena d’ells a la demarcació de Lleida.
Un estudi de la Universitat de Lleida (UdL), dut a terme per Ignasi Aldomà i Josep Ramon Mòdol, constata que hi ha 200 municipis catalans en situació crítica de despoblament, una norantena dels quals es troben a la demarcació de Lleida. L’estudi alerta sobretot de la situació de municipis com Cava o Josa i Tuixent, tots dos a l’Alt Urgell.
De fet, les localitats en risc es concentren, majoritàriament, a les comarques del Pirineu i el Prepirineu com els Pallars -on hi ha pobles com Tírivia-, el Solsonès, l’Alt Urgell, la Noguera o el Berguedà. Pel que fa a la franja entre les comarques de Lleida i el Camp de Tarragona, els municipis més afectats es troben a les Garrigues -sobretot Granyena-, la Conca de Barberà i el Priorat. A les Terres de l’Ebre, destaquen la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. L’informe explica que la renovació generacional ve, sobretot, d’immigració d’origen estranger que “es comporta en funció de les necessitats del mercat de treball i informacions de reclam”.
L’estudi també remarca la dependència i evolució del procés de terciarització de l’economia catalana que el 2019 ja comptava amb més del 78% dels llocs de treball ubicats al sector i el seu límit a determinades zones de muntanya. A més, dibuixa una estreta relació del sector serveis i l’ocupació femenina a nivell comarcal. Els resultats de l’informe, presentats per la Comunitat CO Rural, seran revisats i actualitzats anualment per a seguir-ne la seva evolució.