Lleida
3/14° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Buch nega cap ''connivència'' amb ''persones violentes'' i assegura que es van activar ''tots'' els agents disponiblesEl conseller constata que en la tercera nit d'aldarulls a Barcelona van baixar els fets però "va augmentar la violència"


El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha negat aquest divendres cap "connivència" dels Mossos d'Esquadra amb "persones violentes" després de la polèmica pel dispositiu policial per la manifestació d'ultradreta que va començar a la Plaça Artós i va arribar a l'Eixample. El conseller ha defensat que es van activar "tots" els agents que estaven disponibles, i ha recordat que alguns estan ferits com a conseqüència d'aldarulls de dies anteriors. A més, ha assegurat que ja hi ha persones identificades per l'agressió de membres d'ultradreta a un antifeixista i ha dit confiat que la investigació es farà amb "celeritat". Segons Buch, en la tercera nit d'aldarulls a Barcelona van baixar els fets delictius, però "va augmentar la violència".

En una roda de premsa des del Departament d'Interior, Buch ha explicat el dispositiu dels Mossos d'Esquadra d'aquest dijous a la nit, amb concentracions en dos escenaris previstos. D'una banda, al convocada pels CDR als Jardinets de Gràcia, que no va registrar "incidents rellevants" i on els Mossos, ha remarcat el conseller, van "vetllar per la seguretat dels manifestants i garantir el dret de concentració i manifestació".

El segon escenari es va situar a la plaça d'Artós, on van coincidir dues convocatòries de signe ideològic contrari, una d'ultradreta i una altra antifeixista. Buch ha remarcat que l'objectiu del cos va ser "evitar enfrontaments entre aquets dos grups antagònics".

Quan tots dos van començar a manifestar-se en direcció als Jardinets de Gràcia, els Mossos han "continuar separant els dos grups durant tot el recorregut", fins que la policia va decidir que el grup d'ultradreta no es podia acostar més als Jardinets i van obligar-los a desviar-se. "Això va provocar el trencament de la línia policial, l'ús de les defenses i de projectils de foam", ha explicat Buch. El conseller ha afegit que una nova actuació policial a la cruïlla entre els carrers Aragó i Balmes va permetre que el grup d'ultradreta es dissolgués.

Posteriorment, ha seguit relatant Buch, es va produir l'agressió a l'Eixample a un manifestant antifeixista per part d'un grup de persones d'ultradreta. Els Mossos d'Esquadra ja tenen algunes identificacions en relació a aquesta agressió, han obert una investigació i Buch s'ha mostrat convençut que treballant amb "celeritat" per portar els agressions davant de la Justícia.

El conseller ha qualificat "d'intolerable" aquesta agressió, així com "l'activitat violenta i delictiva a la ciutat de Barcelona". De fet, ha assegurat que els "grups violents" que van aparèixer al centre de la ciutat un cop desconvocada la concentració dels CDR van fer aldarulls amb menys fets delictius que la nit anterior, però amb un "augment de la violència".

Buch ha negat que els Mossos tinguin "cap tipus de connivència" amb grups violents i ha assegurat que "ni des del Departament d'Interior, ni des del Govern ni des dels Mossos d'Esquadra es tolera ni es tolerarà grups violents que afecten la convivència dels catalans i que agredeixen persones". "Vull que li quedi clar a tothom", ha reblat.

En relació a unes imatges on es veuen agents dels Mossos parlant amb manifestants d'ultradreta, Buch ho ha emmarcat en la política del cos d'apostar per la "mediació" i d'intentar trobar un "interlocutor".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats