Lleida
3/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/hEl Consell Nacional del PDeCAT aprova “transitar” cap a JxCatQuadres del partit critiquen la gestió de la direcció amb el procés participatiu però la proposta obté el 85,85% dels vots


El Consell Nacional del PDeCAT va aprovar ahir amb un 85% dels vots “transitar” cap a un partit nou sota les sigles de JxCat, i que tingui una estructura “única” liderada per Carles Puigdemont. 

L’òrgan va avalar ahir la proposta d’encaix que la direcció va presentar divendres, i que es va votar en conjunt. Hi va haver una certa tensió al debat quan crítics propers al manifest Segon Origen -que demana una assemblea “urgent” per integrar el partit a JxCat- van alçar la veu en contra de la gestió de David Bonvehí del procés participatiu i la proposta d’encaix. Consideren que hi ha hagut poc temps per a debatre-la i van demanar -sense èxit- que se n’ajornés la votació. Afins al president del PDeCAT i membres de l’executiva -com Lluís Guinó o Lluís Font, diputats de JxCat- en van sortir en defensa.

En total hi va haver 212 vots emesos, dels quals 182 (un 85,85%) van votar a favor de la proposta d’encaix. Només hi va haver dos vots en contra (0,94%) i 28 en blanc (13,21%).

El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, va prendre la paraula al debat per demanar que s’aprovés la proposta de la direcció. Finalment, l’executiva ja té l’aval per seguir negociant amb JxCat i la Crida, amb l’aspiració que el PDeCAT sigui una “peça clau” dins del nou partit. La clau serà com conflueix aquest diàleg intern de l’espai postconvergent, on també s’hi impliquen actors com ara la Crida. L’executiva de Bonvehí, reunida de forma extraordinària divendres al matí, va prendre els cinc acords que el Consell Nacional va avalar ahir, a l’edifici AXA de Diagonal: continuar apostant perquè l’acció política es faci a través del PDeCAT; que el projecte del partit aspiri a ser una “peça clau” de JxCat; que el Partit Demòcrata transiti a JxCat, entès com a “projecte ampli”; que la formació de Bonvehí reconeix el lideratge de Puigdemont; i reafirmar l’objectiu d’aconseguir la independència “efectiva” de Catalunya.

Al Consell Nacional hi van assistir la portaveu del Govern, Meritxell Budó, els consellers Miquel Buch, Jordi Puigneró i Àngels Chacón; el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet; les diputades Mònica Sales i Imma Gallardo; la senadora i excoordinadora general del partit Marta Pascal; els diputats a Madrid Josep Lluís Cleries, Ferran Bel i Genís Boadella; a més d’altres electes municipals del PDeCAT; i de la JNC. No hi van assistir el conseller Damià Calvet ni l’expresident Artur Mas.

Des de fa temps està obert el debat sobre com s’ha d’integrar el PDeCAT, la formació hereva de CDC, dins de l’espai de JXCat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats