Lleida
17/29° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El Govern amplia l’àrea de protecció lumínica de l’Observatori del MontsecLa superfície inclosa passa de 1.500 a més de 2.000 quilòmetres quadrats


El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest passat dilluns la resolució del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per la qual s’amplia l’àrea d’influència del punt de referència de l’Observatori Astronòmic del Montsec. En concret, s’incorpora a aquest espai d’especial valor astronòmic el territori de Tremp, al Pallars Jussà, i de Castelló de Farfanya, Cubells, Montgai, la Sentiu de Sió i Tiurana, a la Noguera. Aquests municipis adquireixen el compromís d’adoptar, en quatre anys, un model d’enllumenat exterior sostenible des del punt de vista econòmic, energètic i ambiental. L’adhesió comporta un augment de la superfície protegida de 1.565 km2 a 2.012 km2. 

El conseller Calvet tenia previst anunciar l’ampliació de la zona protegida en una visita al Parc Astromòmic Montsec (PAM) d’Àger (Noguera) dissabte passat, 14 de març. Una visita que es va susprendre, en compliment de les instruccions dictades per fer front al coronavirus. De tota manera, s’ha considerat important tirar endavant la publicació de la resolució al DOGC perquè està previst que surti en els propers dies una convocatòria de subvencions per millorar l’enllumenat exterior, que prioritzarà els projectes situats en zones de protecció màxima envers la contaminació lumínica, dotada amb 350.000 euros. Ara aquests sis municipis de la Noguera i del Pallars Jussà podran presentar els seus projectes de forma preferent. 

Aquesta línia d’ajuts s’ha anat publicant des de l’any 2006, i ha suposat una inversió a les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, per part del Govern de la Generalitat, de 632.004 euros. Pel que fa als municipis participants en el projecte de protecció del Montsec, l’import destinat ha estat de 259.049 euros. 

La convocatòria per a millores d’instal·lacions per a l’any 2019 a tot Catalunya va subvencionar actuacions a 19 municipis de zones protegides. Amb aquestes actuacions d’adequació es preveu una reducció de la potència elèctrica mitjana de les instal·lacions del 60%, un estalvi en el consum d’energia del 64% i la reducció en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle de 157 Tn CO2eq/any. 

La Serra del Montsec ha estat reconeguda des de fa molts anys com un dels llocs amb excepcionals condicions d’observació astronòmica, tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lumínica. Des d’abans dels anys 90 aquesta zona ha estat utilitzada per col·lectius d’aficionats a l’astronomia com a lloc de referència per realitzar observacions. A mitjans dels 90, fruit de la voluntat de membres d’aquests col·lectius i amb el suport de l’investigador Joan Oró, la Generalitat va posar en marxa el projecte del Parc Astronòmic Montsec. El Montsec disposa del cel nocturn més fosc de Catalunya. 

Paral·lelament, el DOGC ha publicat una altra resolució del conseller per la qual s’amplia la zona de màxima protecció envers la contaminació lumínica, amb cinc municipis, a la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Els municipis que entren a formar part del nivell més alt de protecció són Sort, Espot i la Guingueta d’Àneu, al Pallars Sobirà; la Torre de Cabdella, al Pallars Jussà; i la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça. 

Aquests cinc municipis també tindran prioritat en la convocatòria de subvencions per millorar l’enllumenat exterior que es publicarà properament. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats