Lleida
6/15° C (sol)
97% 26 km/hEl GRAE de Bombers realitza 105 rescats al medi natural a Lleida en el primer semestre de l’anyDes del cos es diu que la tendència és a la baixa, peró es demana prudència, prevenció i preparació


El Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat ha realitzat, entre l’1 de gener i el 30 de juny, un total de 105 rescats al medi natural a la demarcació de Lleida. De fet, la majoria d’aquests, un total de 76, van ser rescats de muntanya, mentre que el major nombre d’aquests (34) va ser a la Vall d’Aran, segons les dades facilitades pel cos. En aquest sentit, durant els sis primers mesos d’enguany, a la demarcació lleidatana també es van produir tres recerques i/o rescats en medi fluvial (rius, barrancs i llacs) i 26 recerques de persones perdudes.

Tot i les xifres, el responsable de la unitat GRAE a la Seu d’Urgell, Jordi Capdevilla, va explicar a LA MAÑANA que “com més gent hi va a la muntanya, més serveis es porten a terme, però la tendència actual és a la baixa, ja que, mica en mica, les persones són més conscients”. Tot i així, va advertit que “encara queden dos mesos d’estiu on les activitats al medi natural són una constant”.

En aquesta línia, durant tot el 2018, a la província de Lleida van haver un total de 307 serveis en el medi natural, dels que 194 van ser rescats de muntanya, 14 van ser recerques i/o rescats en medi fluvial, van haver-hi 98 recerques de persones perdudes i un rescat en coves/pous. De la mateixa manera, la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà van ser les comarques on més actuacions es van realitzar.

Davant d’aquesta situació, i tenint en compte que estem en plena època estival, Capdevila va recordar que la gent que surt a fer activitats de muntanya ha de planificar prèviament l’activitat i, alhora, tenir una bona preparació i consultar les prediccions meteorològiques. De fet, recorda que es poden produir tempestes elèctriques i que per evitar-les la millor manera és “consultar els portals d’Internet de meteorologia, perquè gairebé no fallen”.

Així doncs, amb una tempesta elèctrica Capdevilla informa que les persones que la pateixin no s’han d’aturar en carenes ni pics, ni al fons de valls per evitar possibles riuades; no córrer per evitar ser atrapades per llamps; desprendre’s de tot el material metàl·lic com piolets, bastons, claus; amagar els aparells electrònics i posar-los de forma plana “per evitar que facin d’antena”; no posar-se sota d’arbres aïllats ni roques, ni dins de coves ni petits entrants i tenir en compte que si es té el cotxe a prop, és un bon refugi, perquè les tendes de campanya no són segures.

“Una bona predicció evita qualsevol negligència”, argumenta Capdevila, i recorda que en situacions complicades com una tempesta elèctrica “els efectius del cos també ens posem en risc i tot es dificulta molt més. Per exemple, un helicòpter ho té difícil volar amb una pedregada i fins que una tempesta elèctrica no ha passat tampoc ho pot fer, tenint-se que desplaçar dotacions terrestres que triguen més. 

A més, entre altres consells, el responsable de la unitat GRAE a la Seu d’Urgell indica que “les persones que volen fer activitats a la muntanya no s’han de creure el primer que surt en els blocs d’Internet, ja que es poden exposar en una falsa situació. A més, les guies escrites estan validades”. Així mateix, també és important estar pendents de totes les situacions que envolten, tenir prudència, rebre consells i informació d’experts, no anar sol, tenir la bateria del mòbil carregada, portar menjar, saber donar coordenades i vigilar amb les rutes que ja estan fetes en aplicacions o Internet. “La feina important és la de preparar-se abans de sortir de casa”, conclou Capdevila.

Per altra banda, el GRAE va ser activat ahir per dur a terme quatre serveis a la demarcació de Lleida. A Aigüestortes van evacuar una menor, a Espot van auxiliar un noi que s’havia ferit al turmell i també van anar-hi al Congost de Mont-rebei i a la Vall de Boí.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats