Lleida
21/32° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El 'Lazarillo' i la influència de les xarxes socials en les relacions, a l'examen de castellà i literatura de les PAUEn una de les opcions es preguntava sobre 'Luces de bohemia' de Valle-Inclán


El 'Lazarillo de Tormes' ha aparegut en les dues opcions de la prova de castellà i literatura de la selectivitat, així que els estudiants no han pogut evitar aquest clàssic espanyol. En una de les opcions s'ha preguntat sobre 'Luces de bohemia', de Ramón María del Valle-Inclán, mentre que a l'altra s'ha demanat una reflexió sobre les xarxes socials i com aquestes condicionen o determinen les relacions, tant dels del punt de vista personal com laboral. En la part de comprensió lectora, els estudiants han hagut d'escollir entre un fragment d'una novel·la de Belén Gopegui, 'La conquista del aire', i una crítica de Carlos Boyero al diari 'El País' sobre la pel·lícula 'Un monstre em ve a veure', de Juan Antonio Bayona.

En el segon bloc els aspirants a ingressar a la universitat han hagut d'afrontar els exàmens de Ciències de la Terra i Medi Ambient, Fonaments de les arts i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.

El primer incloïa preguntes sobre fenòmens meteorològics i orogràfics, sobre instal·lacions energètiques sostenibles i energies verdes, sobre conseqüències de l'empremta de l'activitat humana o sobre infraestructures ineficients des del punt de vista mediambiental, entre d'altres.

En el cas de la prova de Fonament de les Arts l'alumne havia de comparar una fotografia de Hans Namuth sobre l'artista Jackson Pollock amb un fotograma de la sèrie 'Els Simpson' creada per Matt Groening, es feia reflexionar a l'entorn del concepte 'Guerra freda' o es feia relacionat l'obra de Claude Monet 'Impressió. Sol ixent' amb la portada de la partitura 'La mer' del compositor Debussy.

I pel que fa a l'examen de matemàtiques, problemes amb dues incògnites, funcions o càlculs aplicats a l'economia industrial, entre d'altres.

A la tarda ha estat el torn d'Anàlisi musical, Història de l'art i Física. En el primer cas, audicions de fragments per determinar els tipus de concerts, els instruments, les etapes musicals o els estils, entre d'altres qüestions.

A Història de l'art, comentaris sobre 'Els afusellaments o El 3 de maig a Madrid' de Francisco de Goya o sobre l'escultura 'Maman' de Louise Bourgeois, a banda de datar i situar en el context històric i cultural corresponent el Panteó de Roma o la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll, o d'ordenar escultures de diverses etapes, entre d'altres.

Finalment, a l'examen de física, preguntes sobre la veu del cantant de Queen Freddie Mercury, sobre la potència de so de les 350.000 persones que van cantar a 'cappella' una de les seves cançons al festival Rock in Rio del 1985, sobre la intensitat d'un llamp o sobre la sonda solar Parker, a banda d'altres qüestions.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats