Lleida
11/24° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El Parlament declara que Catalunya “és republicana” i que “no reconeix cap Rei”Silenci als Emirats sobre la presència del rei emèrit mentre un altre rumor el situa a Nova Zelanda


El Parlament va declarar aquest divendres que Catalunya és “republicana” i que no “reconeix ni vol tenir cap rei”. Amb els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP i els vots contraris de Cs, PSC, CatECP i el PPC, la cambra va avalar una proposta de resolució pactada entre els independentistes que denuncia la connivència dels poders de l’Estat en la “fugida consentida” de Joan Carles I i que “l’únic camí per superar el règim monàrquic és constituir efectivament la República catalana com un estat de dret, democràtic i social”. El Parlament també va instar el Govern a reclamar a l’executiu espanyol que retiri la condició de rei emèrit a Joan Carles I i li suprimeixi l’aforament.

La cambra catalana va aprovar una proposta de JxCat que condemna les activitats “irregulars o delictives” dels membres de la casa reial espanyola i refermar el compromís amb els “valors republicans” i aposta per l’abolició d’una institució “caduca i antidemocràtica com la monarquia”. També un text proposat per ERC que denuncia que la monarquia espanyola és “successora del règim franquista i que el Rei ha participat concertadament amb la resta de poders de l’estat en la repressió i laminat els drets del poble català”. El Parlament també va reprovar Felip VI i “tota la dinastia borbònica per dècades d’impunitat i d’enriquiment il·legítim utilitzant les institucions públiques i les figures institucionals”, segons una proposta de la CUP.

D’altra banda, les autoritats dels Emirats guardaven ahir silenci sobre la possible presència del rei emèrit espanyol a Abu Dhabi, capital d’aquest estat àrab format per set emirats, on segons el rotatiu espanyol ABC hauria viatjat monarca. Segons va publica aquest divendres el diari, Joan Carles va volar el 3 d’agost a Abu Dhabi en un avió privat hores abans que la Casa Reial anunciés la seva decisió de fugir del país. El mitjà Nius va publicar una imatge exclusiva que suposadament mostraria Joan Carles I aterrant a Abu Dhabi.

Mentrestant, aquest dissabte el diari La Vanguardia va apuntar que un nou rumor, segons el qual les últimes apostes situarien ara l’emèrit a Nova Zelanda.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats