Lleida
2-14° C (sol)
97% 26 km/h


El PSOE reclama a Podem que s’avingui a un acord i a Cs i PP que s’abstinguin per evitar dependre dels independentistesEn un comunicat difós a 24 hores que conclogui la ronda de consultes del rei Felip VI


El PSOE ha difós aquest dilluns un comunicat on insisteix a reclamar a Podem un acord d’investidura i a PP i Cs que s’abstinguin per evitar que l’estabilitat del govern espanyol depengui de les forces independentistes. Segons els socialistes, les tres condicions que Albert Rivera reclama per a una abstenció del PP i Cs a la investidura “es compleixen” i per tant cal que les dues formacions facin un “exercici de responsabilitat” en aquesta direcció. D’altra banda els socialistes tornen a assenyalar que la seva opció és Podem. “Un govern progressista era i és possible gràcies a un acord amb Unides Podem”, diu el comunicat, perquè “amb el seu vot afirmatiu tindria l’oportunitat de facilitar un govern que tingués la justícia social com a causa principal”.

Els socialistes han fet públic el comunicat a menys de 24 hores que el rei Felip VI conclogui la ronda de consultes i aclareixi si designa o no un candidat a la investidura. El PSOE sosté que sempre ha defensat que l’estabilitat del govern “no depengui de les forces independentistes catalanes” i per aquest motiu demana la quadratura del cercle: un acord amb Podem i l’abstenció de PP i Cs. 

“Els socialistes estem compromesos amb un govern que defensi la Constitució i l’ordenament jurídic a Navarra, a Catalunya i a tot Espanya”, diu el comunicat, i de la mateixa manera que “ho hem fet fins ara ho seguirem fent sempre allà on assumim responsabilitats institucionals i de govern”. 

El PSOE insisteix que les tres condicions que reclama Rivera ja “es compleixen”. En primer lloc, perquè “a Navarra avui hi ha un govern constitucionalista liderat pel PSOE, plenament compromès amb la defensa de la Constitució i del règim foral, del que no forma part Bildu” amb qui “no existeix cap pacte”. 

En segon lloc, segons els socialistes, perquè l’executiu de Sánchez i el PSOE “sempre han demostrat el seu compromís amb la Constitució a Catalunya”. “Sempre hem defensat el diàleg dins de la legalitat” i “en tot cas, si es produís per part de les forces independentistes un incompliment de les obligacions constitucionals o un greu atemptat a l’interès general d’Espanya, el govern farà ús de les seves competències per garantir la sobirania nacional, la integritat territorial del país i la convivència, entre elles, amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució d’acord al propi text i a la doctrina del Tribunal Constitucional”.

Pel que fa a la tercera condició de Rivera, que és que no s’augmentin els impostos a les classes mitjanes, els socialistes asseguren que el seu propòsit és “alleugerir la càrrega fiscal de les classes mitjanes i treballadores” i “lluitar contra la desigualtat social i complir els nostres compromisos d’estabilitat pressupostària i de creixement econòmic acordats amb la UE”. 

Per tot plegat, segons el PSOE, “no existeixen raons objectives per mantenir el bloqueig parlamentari que impedeix la formació de govern”. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats