Lleida
3/12° C (boira i sol)
97% 26 km/h

10 desembre 2019

El sector de les 'smart cities' factura 9.700 MEUR a Catalunya, un 4% del PIBEl nombre d'empreses que es dediquen a aquesta indústria creix un 62%, segons un estudi d'ACCIÓ


El sector de les 'smart cities' a Catalunya està format actualment per 438 empreses que ocupen 45.046 treballadors i facturen 9.717 milions d’euros, una xifra que representa el 4% del PIB. Aquesta és una de les principals conclusions d'un estudi d'ACCIÓ sobre el sector a Catalunya, i que s'ha publicat amb motiu de la inauguració del congrés Smart City Expo World Congress a Fira de Barcelona. El sector, de fet, està en creixement a Catalunya: el nombre d’empreses ha crescut un 62% i el volum de facturació un 39% respecte al 2016, quan es va fer l'informe per primera vegada.

De les 438 empreses que es dediquen a les 'smart cities' el 90% són pimes i el 35% startups. La majoria, a més, tenen una visió internacional, ja que el 46% són exportadores i el 31% tenen filials a l'estranger.

L’estudi també apunta en quines tecnologies treballen les empreses del sector 'smart cities' a Catalunya. Es tracta principalment de l’IoT i el big data (en el 39% de les empreses), la connectivitat i 5G (30%), les ciències fotòniques i quàntiques (20%), la hibridació de tecnologies (17%) i la intel·ligència artificial (11%).

L’informe d'ACCIÓ afirma que les principals oportunitats d’internacionalització per a les empreses catalanes són els Estats Units, el Canadà, el Brasil, el Marroc, els Emirats Àrabs Units, Rússia, Bèlgica, els Països Baixos, Singapur, Turquia i el Japó.

En concret, l’estudi destaca el pes de l’aplicació de la tecnologia en la planificació urbana als Estats Units, mentre que el govern de Canadà destina fons al desenvolupament de les ciutats intel·ligents i especialment en els camps de l’habitatge, la mobilitat i les xarxes d’emmagatzematge d’energia intel·ligents.

D’altra banda, el Brasil ofereix oportunitats en àrees com l'enllumenat públic, el sanejament, el tractament de residus, la mobilitat urbana i les TIC orientades a l'administració electrònica, un cas similar al del Marroc.

Singapur, per la seva banda, és la primera smart city del món i compta amb programes específics en aquest camp com el sistema nacional d'identitat digital, els pagaments digitals o la mobilitat urbana. Així mateix, els Països Baixos són pioners en l’impuls de les ciutats intel·ligents i Amsterdam forma part, amb Barcelona i Nova York, d’una coalició per als drets digitals.

A banda de l’àmbit empresarial, els centres tecnològics i les universitats catalanes també treballen en el desenvolupament de tecnologia per a les 'smart cities' i tenen grups de recerca especialitzats en aquest àmbit.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: