Lleida
17/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Els escacs sobreviuen onlineL'acadèmia del Gran Mestre lleidatà Josep Oms es reinventa a internet després de veure's obligada a fer un ERTO


"És el moment d'un bon enroc i esperar temps millors". Amb una metàfora dels escacs resumeix el Gran Mestre lleidatà Josep Oms una possible actitud per capejar el temporal actual per la crisi del coronavirus.

L'Acadèmia d'Escacs Josep Oms de Lleida (ADEJO) s'havia consolidat com un exemple de cas d'èxit partint des de zero i arribant a tenir un miler d'alumnes i, a més, exercint una tasca divulgativa encomiable arribant a apropar el mil·lenari joc d'escacs , considerat avui dia com un esport més de ple dret, als col·legis i fins i tot a l'interior de les presons. El coronavirus s'ho ha endut tot per davant de la nit al dia.

La seu física de l'acadèmia, situada al carrer Taquígraf Martí de la capital de Segrià, ha hagut d'abaixar la persiana. Les classes presencials han estat suspeses per la situació de pandèmia, però també tots els projectes externs que impulsava, entre ells les activitats en centres cívics, centres de nens en risc d'exclusió social, centres especials, residències de gent gran, a la presó, a les universitats, amb persones cegues o amb problemes de mobilitat, en clubs esportius i empreses, però, sobretot, a les escoles, àmbit en el qual Josep Oms havia aconseguit impulsar un ambiciós projecte que combina docència i escacs i al qual s'havien sumat un bon nombre de centres educatius que gaudien de les bondats de el joc d'estratègia per excel·lència com un element més del seu projecte educatiu.

Els 1.000 alumnes han passat a ser mig centenar i el centre ha hagut de recórrer a un ERTO que ha afectat la desena de treballadors amb què comptava. Ara s'ha quedat Josep Oms sol davant el perill, però com va afirmar ahir el escaquista "lluitaré per tirar endavant, no se'ns passa pel cap tancar".

La reinvenció al món online ha estat la solució que ha trobat per parar el primer cop. La reacció de l'acadèmia a les mesures de restricció de la mobilitat que anaven arribant per part de les autoritats va ser posar en marxa les classes virtuals, amb sessions adaptades a cada edat, i també un torneig online setmanal per mantenir l'interès entre els aprenents.

El professor, Josep Oms, ha explicat que la metodologia en línia té les seves virtuts, com poder mantenir l'activitat en moments durs com l'actual, però que també s'han de superar dificultats, com mantenir el dinamisme de les sessions per evitar que els nens i nenes , sobretot els més petits, caiguin en la dispersió. "Els grups no poden ser de més de cinc o sis alumnes", va explicar ahir Oms.

Al seu torn, el cap del Gran Mestre ja està pensant en les potencialitats del mètode en línia ja que "permet traslladar la docència dels escacs a llocs que fins ara eren difícils per l'acadèmia per raons de desplaçament, com a pobles de muntanya o fora de la capital de Segrià ". I és que Oms està preocupat pel retorn a la normalitat. "Caldrà veure en quines condicions tornem, però ara el més important és quedar-se a casa i aturar el virus".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats