Lleida
14/29° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Els fidels diuen adéu al “bisbe del poble”, Pere Casaldàliga, en el seu primer comiat al BrasilEl religiós català va ser un revolucionari defensor dels drets humans i un dels impulsors de la Teologia de l’Alliberament


Desenes de fidels van començar a arribar des de primeres hores d’aquest diumenge a Batatais (sud-est del Brasil) per acompanyar el cos del religiós català Pere Casaldàliga, conegut com el “bisbe de poble” per la seva incansable lluita a favor dels indígenes i els menys afavorits, en el primer comiat que li serà realitzat al seu país d’adopció.

El bisbe català va ser un revolucionari defensor dels drets humans i un dels impulsors de la Teologia de l’Alliberament, en voga en els anys 60 i 70 a Amèrica Llatina i que va crear polèmica a la Cúria romana pels seus postulats socials propers al marxisme. Casaldàliga, bisbe emèrit de la remota Sao Félix de Araguaia (centre del Brasil), va morir dissabte als 92 anys a la localitat de Batatais al no superar una infecció pulmonar. El missioner portava anys reclòs, ja que tenia la salut debilitada a causa del parkinson que patia.

“Dom Pedro”, com li deien al Brasil, va ser vetllat als Claretians de Batatais, congregació a la què el prelat pertanyia.

El modest taüt als peus de l’altar, a la capella de Batatais, estava envoltat de fustes cremades i filferros de pues, que representaven la desforestació i l’apropiació il·lícita de terres, dos crims contra els que sempre va lluitar. A la tarda, les restes de Casaldàliga van ser traslladats a la capella de el Centre Universitari Claretià, on es va celebrar una eucaristia per a 400 persones. Després, el cos embalsamat fou traslladat al santuari dels màrtirs, a Ribeirao Cascalheira, on romandrà tot el dilluns i el dimarts.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats