Lleida
11/24° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Els micropobles catalans reclamen un Estatut per equilibrar el territoriProposen lleis més transversals d’àmbit urbanístic, avantatges fiscals i més representació institucional per decidir el seu futur


Els micropobles de Catalunya han elaborat un Estatut propi on proposen lleis més transversals en matèria urbanística, avantatges fiscals pels veïns i representació en organismes públics per decidir el seu futur i demanen al Parlament que se’l faci seu. Volen aconseguir un equilibri territorial i això passa per millorar les comunicacions i serveis perquè sigui possible “despoblar unes zones superpoblades de Catalunya per repoblar-ne unes altres”, explica a l’ACN el president de l’Associació de Micropobles de Catalunya (AMC) i alcalde de Torrebesses (Segrià), Mario Urrea. A Catalunya hi ha 320 micropobles que amb 80.000 habitants representen l’1,2% de la població catalana i ocupen el 35% del territori català.

Urrea defensa que els ciutadans dels micropobles han de tenir les mateixes oportunitats que els habitants de les grans ciutats. I per aconseguir-ho reconeix que “no es pot tractar igual els que som desiguals”. És per això que una de les propostes “equilibradores” que recull l’Estatut dels Micropobles és una discriminació fiscal positiva per aquestes poblacions. Per exemple, afegeix, que els autònoms que s’hi vulguin instal·lar paguin una quota inferior que si viuen en una gran ciutat.

També reclamen canvis en matèria d’Urbanisme. “La llei no pot ser la mateixa per tots els territoris ja que en zones urbanes es protegeixen els espais verds i als micropobles hem de protegir la identitat del municipi”, explica. “Calen unes lleis més transversals i més pensades en el món rural. No té cap sentit que les lleis urbanístiques siguin les mateixes per Barcelona que per un poble de 200 habitants”, coincideix l’alcalde de Riner (Solsonès), Joan Solà.

En matèria d’habitatge també s’hauria de treballar de manera diferent, defensa. “Per repoblar els micropobles cal millorar les comunicacions terrestres, canviar la llei d’Urbanisme per poder construir habitatges i millorar la xarxa d’Internet per poder treballar des de casa”, opina Solà.

Precisament les comunicacions són un dels principals esculls per frenar la despoblació i repoblar els micropobles. “Les comunicacions són bàsiques tant per a les famílies que ja hi són com les que podrien venir”, opina Solà. Urrea coincideix que “sempre han estat un problema però ara aquestes mancances s’han agreujat amb la pandèmia ja que ha augmentat molt el teletreball i amb 10 megues no es pot teletreballar”, lamenta.

Aquest nou Estatut es presentarà properament al Parlament de Catalunya: “Quan no és la pandèmia, és l’anunci d’eleccions però al setembre, quan passi el mes inhàbil de l’agost volem presentar l’Estatut dels Micropobles als grups polítics perquè el puguin dur al Parlament i fer-se’l seu”, explica Urrea.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats