Lleida
16/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Els pagesos de la fruita dolça de Lleida temen els efectes de la gelada del divendresLa glaçada dura moltes hores i afecta totes les comarques productores de la demarcació


El pagesos de la fruita dolça es mostren preocupats pels efectes de la gelada de la matinada del divendres que va afectar totes les comarques productores de la demarcació lleidatana.

El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va assenyalar que “han estat moltes hores de fred sostingut, amb temperatures que han oscil·lat entre -1,5 i -2,5 graus de mitjana i fins i tot han caigut als -3 graus en zones més profundes i que han afectat totes les comarques productores de la demarcació, és a dir, el Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i zones de l’Urgell i les Garrigues”. “A partir de dos quarts de dues de la nit molts pagesos van activar els sistemes antigelada a les explotacions per tal de crear una pel·lícula de gel damunt dels arbres que impedeix que morin les flors”, va comentar. 

Roqué va dir que fins aquí a dos o tres dies no es podrà veure l’”afectació real” en nombre d’hectàrees i en el grau de dany als arbres per la baixada de les temperatures i es va mostrar preocupat perquè la gelada es pugui repetir durant els pròxims dies. Va reconèixer que per les característiques de la glaçada cal preveure “una gran incidència tant pel que fa a les hectàrees afectades com en percentatge d’afectació de les parcel·les”. El president d’Asaja Lleida va apuntar que “tota la fruita dolça està en un moment molt sensible a les temperatures per sota de zero” i va afegir que “les gelades de primavera són les responsables, juntament amb les pedregades estiuenques, del major percentatge de pèrdues degudes a la climatologia que pateix l’agricultura, fonamentalment les plantacions de fruiters. 

De la seva banda, el president d’Afrucat, Francesc Torres, va comentar que “fins d’aquí a un parell de dies no es podrà saber la quantitat de fruita que està cremada” i va afegir que “ha estat una glaçada que ha durant moltes hores, de la una de la matinada a les nous del matí, amb una temperatura sostinguda d’una mitjana de -1,5 graus”. No obstant això, Francesc Torres no preveu que l’afectació, en principi, sigui molt alta. 

L’organització Unió de Pagesos va manifestar que les comarques més afectades per les gelades són el Segrià, les Garrigues, la Noguera, l’Urgell i la Segarra i l’Alta Ribagorça, entre d’altres. El Segrià i les Garrigues podrien haver patit danys perquè les gelades han durat moltes hores. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats