Lleida
20/37° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Estrès, fatiga i menys adopcions: així ha afectat la Covid-19 a les protectores d’animals lleidatanesAlerten d’una caiguda de les donacions i dels socis i insten a acollir gossos i gats a l’estiu per revertir la situació econòmica


“Han estat els pitjors 15 dies en molts anys”. D’aquesta manera tan contundent recorda Lydia Argilés l’impacte que va causar la pandèmia, sobretot en els seus inicis, a la protectora que porta el seu nom. “M’aixevaca desanimada perquè veia els animals plorant, tristos i molt estressats i no podia fer res per ells”, explica Argilés. Quan es va decretar l’estat d’alarma i es va imposar el confinament domiciliari, les visites a la protectora Lydia Argilés i les adopcions van baixar, la gent no podia sortir de casa i els més perjudicats van ser els animals “acostumats a rebre les carícies de famílies amb els seus fills”, unes carícies que els hi són robades quan els seus propietaris els abandonen al carrer i que no recuperen fins que són rescatats i portats a la protectora, on si reben l’estima que necessiten.

Durant les dues primeres setmanes de confinament, Argilés reconeix que ho van passar “molt malament” econòmicament perquè no podien fer cap adopció. A més, els gossos van veure limitats els seus passejos, ja que els padrins no podien apropar-se a la protectora i això va acabar afectant els animals i treballadors, que gestionaven la situació “amb cansament, fatiga i estrès”. Argilés, va pensar en una solució per mitigar el problema i va proposar als padrins acollir els gossos a les seves llars de forma temporal. “Tots ho van rebre amb els braços oberts i ara ningú vol tornar el gos que va acollir, és més el volen adoptar i quedar-se’l”.

Tot i això, els problemes anaven més enllà. Els estralls de la pandèmia continuaven colpejant la protectora, que veia com les donacions i els recursos econòmics es veien afectats. Malgrat que amb la Covid-19 les adopcions no han anat al ritme habitual, Argilés centra el focus del problema en l’impacte econòmic de la pandèmia. “Em preocupa que si entrem amb crisi baixin els socis, que són la nostra font d’ingressos i el que ens permet mantenir viva la protectora”, alerta. “Si ens fallen, hem begut oli”, afegeix.

Per aquest motiu, Argilés crida la ciutadania a no defallir i a fer un esforç per mantenir, almenys, el nombre de socis i el ritme d’adopcions. “Aquest any ja n’hem fet unes 150, estem contents però a l’expectativa de veure si la pandèmia afectarà les d’aquest estiu”. En cas d’adoptar un gos “primer es fa una prova d’acolliment de 10 dies per veure i analitzar com és la convivència i l’adaptació entre la família i l’animal”. Si funciona bé es procedeix a l’adopció. Argilés, explica que aquest procés “és positiu” i permet “resoldre dubtes que puguin sorgir o actuar en cas que el gos es posi malalt o s’hagi de fer un tractament”.

D’altra banda, des de Progat expliquen “que les adopcions s’han endarrerit” però asseguren que podria haver estat pitjor. Tot i això, l’impacte econòmic s’ha fet notar i afirmen que “costarà remuntar”. Per aquest motiu, animen els lleidatans a adoptar. “Segurament no serà com altres anys perquè la gent s’ho pensarà més, però esperem i que no sigui tan desastrós.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats