Lleida
22/36° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Feijóo aconsegueix la seva quarta majoria absoluta a Galícia i Urkullu torna a repetir com a lehendakariVox entra al Parlament Basc gràcies a l’escó per Alaba i el BNG supera els socialistes com la segona força gallega més votada


Els gallecs i els bascos van apostar ahir per la continuïtat i mantindran a Alberto Núñez Feijóo hi ha Íñigo Urkullu al capdavant dels seus governs, en unes eleccions en què el vot es va concentrar, va reforçar als partits de govern i va apuntalar el nacionalisme. Feijóo va aconseguir la seva quarta majoria absoluta consecutiva, l’única d’un governant autonòmic, la qual cosa incrementa el seu poder com el baró més fort del PP i torna a obrir el debat sobre el seu desembarcament en la política nacional. Urkullu, per la seva banda, va guanyar per tercera vegada i podrà seguir governant amb el suport del PSE si, com s’espera, tria aquesta opció. I això comportarà, previsiblement, que el PNB segueixi sent un suport habitual al Congrés per al Govern, que demanarà els seus vots per a projectes tan importants com el dels pressupostos.

Però a més va haver-hi un tercer guanyador en les dues comunitats que no té nom i cognoms però sí diferents sigles: el nacionalisme. Així, el PNB augmenta el seu avantatge amb tres escons més que el 2016 i aconsegueix 31 i veu com Bildu es col·loca just da-rrere, com a segona força al País Basc amb 22 escons. I a Galícia el nacionalisme tradicional del BNG no només remunta, sinó que aconsegueix el seu millor resultat de la història amb 19 escons i es col·loca al front de l’oposició.

El gran perdedor de la nit va ser Podem i així ho va reconèixer el seu líder que va dir en el seu compte de Twitter que l’espai polític que representa ha patit una derrota “sense pal·liatius”. El partit del vicepresident segon

del Govern es va emportar una garrotada doble en aquesta cita amb les urnes: a Galícia la coalició de Podem amb IU i Anova no va aconseguir ni un escó -quan el 2016 les “marees” van tenir catorzei al País Basc, on concorre amb IU també, va passar d’onze a sis diputats. Mentrestant, el PSOE va viure una nit agredolça, perquè puja lleugerament -un escóal País Basc i es manté a Galícia, tot i que va estar superat pel BNG.

A més, el partit del president de Govern, Pedro Sánchez, no va aconseguir beneficiar-se de la desfeta del seu soci a l’Executiu. Més complexa és la lectura que haurà de fer Pau Casado dels resultats de la nit electoral. I és que el rotund triomf d’Alberto Núñez Feijóo porta les sigles del PP però no perquè el president gallec hagi fet molt ús. Per contra, Feijóo va fer deliberadament una campanya molt personalista amb un discurs més moderat que el del seu partit a nivell nacional, i amb prou feines va coincidir amb Casado, només dues de les cinc vegades en què ha estat el líder del PP. Per tot això, els resultats a Galícia faran inevitables les anàlisis postelectorals que mirin a Feijóo com una aposta segura i tornin a especular sobre el seu possible salt a Madrid.

I a la dreta, Vox entra al Parlament Basc. Només va necessitar una mica més de 4.600 vots per aconseguir un escó a la província del seu líder, Santiago Abascal. L’epidèmia del coronavirus va obligar a endarrerir aquestes eleccions tres mesos i va marcar aquesta jornada electoral, com seguirà marcant la vida política gallega, basca i espanyola. Perquè tots els partits hauran d’afrontar la greu crisi econòmica que ha provocat la pandèmia.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats