Lleida
14/27° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Greta Thunberg reclama "accions reals" pel clima als líders mundials i espera "concrecions" de la COP25La jove activista diu que 'Fridays for Future' ha generat més consciència social però lamenta que les emissions segueixen creixent


La jove activista pel clima Greta Thunberg ha reclamat "accions reals" als líders mundials per abordar l'emergència climàtica i ha esperat que la 25a Cimera del Clima de l'ONU que té lloc a Madrid acabi amb "concrecions". "No podem esperar més", ha afirmat Thunberg en una multitudinària roda de premsa aquest divendres a la tarda al centre cultural La Casa Encendida de Madrid, prèvia a la marxa pel clima, a la qual hi han assistit diversos centenars de periodistes repartits en tres sales. L'activista sueca de 16 anys ha dit que el moviment 'Fridays for Future' ha generat més consciència social però ha lamentat que no ho poden considerar una victòria perquè les emissions segueixen creixent i els governants no han emprès "accions reals".

"Fa un any i mig que ens manifestem i bàsicament no ha passat res. No podem seguir així, no és una solució sostenible que hi hagi nens saltant-se classe", ha remarcat. Thunberg ha donat la roda de premsa acompanyada de tres joves activistes més, de l'Estat espanyol i d'Uganda, i ha mostrat incomoditat diverses vegades per estar acaparant tota l'atenció de la premsa.

Thunberg ha avisat que la crisi climàtica és "urgent" i "hi ha gent que mor i està patint" a conseqüència d'això. "Cal aprofitar cada oportunitat que tenim per millor la situació i emprendre accions", ha dit en relació a la COP25. Thunberg ha assegurat que el moviment seguirà pressionant per molt que hi hagi gent que els vulgui "silenciar". 

Gran expectació

Els moviments de l'activista sueca, de només 16 anys, durant el dia han estat envoltats d'una gran expectació. A primera hora del matí ha arribat en tren a l'estació de Chamartín, on l'esperava un al·luvió de càmeres i on l'ha recollit un cotxe elèctric. Posteriorment, Thunberg ha visitat la seu de la COP25 al recinte firal d'Ifema. Ha estat una visita sorpresa, ja que no se l'esperava a la cimera fins a la setmana que ve.

Participarà en la marxa pel clima

Després de la roda de premsa, Thunberg -icona de la lluita mediambiental de només 16 anys i impulsora dels 'Fridays for Future'- encapçalarà la manifestació convocada per les plataformes Joventut pel Clima-Fridays for Future Espanya, Aliança pel Clima, Aliança per l'Emergència Climàtica, 2020 Rebel·lió pel Clima, Cimera dels Pobles, Societat Civil per l'Acció Climàtica (SCAC) i Minga Indígena, amb el suport de centenars d'organitzacions internacionals.

La marxa començarà a les 18 hores a Atocha i acabarà a Nuevos Ministerios amb un acte en el qual es demanaran "mesures sense pal·liatius per a una situació sense precedents", segons la convocatòria dels organitzadors.

Llarg trajecte fins a Madrid

Thunberg ha viatjat a la capital de l'Estat espanyol des dels Estats Units amb motiu de la 25a Cimera del Clima de l'ONU, que té lloc a Madrid des de dilluns i fins divendres de la setmana que ve. L'activista pel clima ha fet el trajecte en catamarà i ha trigat 21 dies a arribar a la península Ibèrica. El vaixell que transportava la jove sueca va atracar a Lisboa dimarts i ha arribat a Madrid en tren des de Portugal.

Milers de persones es manifesten a Madrid contra el canvi climàtic en ple COP25

Milers de persones es manifesten aquest vespre a Madrid en la Marxa pel Clima per reclamar accions concretes contra el canvi climàtic als líders mundials de tot el món en el marc de la COP25. L'activista sueca Greta Thunberg, així com més joves d'arreu del món del col·lectiu 'Fridays for Future', participen a la manifestació, on també hi ha grups indígenes que reclamen a les Nacions Unides que tinguin en compte les seves reivindicacions davant de l'impacte del canvi climàtic en les seves comunitats. A la capçalera de la marxa hi ha lemes com 'Justícia climàtica' o 'Per canvis sense precedents, calen mesures sense precedents'. Els manifestants canten lemes com 'poder pel poble' o 'Un altre món és possible, som imparables'.

Greta Thunberg ha fet una roda de premsa a Madrid, on ha demanat als líders del COP25 "accions concretes" contra el canvi climàtic, i ha destacat que en els últims mesos s'ha contribuït a fer créixer la consciència social sobre el clima. 

L'activista ha sortit als carrers de Madrid rodejada d'una gran quantitat de simpatitzants i un fort dispositiu policial, així com també de moltes càmeres. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats