Lleida
5/14° C (boira i sol)
97% 26 km/hInicien els treballs de recuperació de l’arc d’Adar de LlardecansEs durà a terme en tres fases durant prop de dos mesos i mirarà de recuperar la base rectangular de l’edificació que l’acompanyava


La Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, ha iniciat aquest dilluns els treballs de recuperació de l’arc d’Adar de Llardecans, una tasca per a la qual es compta amb la total col·laboració de l'Ajuntament de Llardecans.

El projecte té al capdavant la Secció d’Arqueologia de la Diputació i compta amb un pressupost d’uns 26.000 euros. S’executarà en tres fases, la primera de les quals és la que s’ha iniciat avui i que es prolongarà aproximadament dins d’aquí una setmana o deu dies. La vicepresidenta de la Diputació, Rosa Pujol, ha destacat que aquesta actuació ve a fer palès, un cop més, el compromís de la Diputació amb la preservació dels béns patrimonials del territori, a més de subratllar la rapidesa en la redacció del projecte i la seva execució “en el menor temps possible”, tal com es van comprometre en el seu dia.

En aquesta primera fase, dirigida pel restaurador Ramon Solé, es procedirà a la neteja i a la identificació de la posició de cadascun de les 34 dovelles que formaven el conjunt. En una segona, que es durà a terme a continuació i que durarà unes tres setmanes sota la direcció de l’arqueòleg Josep Medina, s’intentarà recuperar la planta del primer edifici al que pertanyia l’arc. La darrera fase consistirà en la col·locació de l’arc en la seva posició original. Es prolongarà durant una setmana sota a direcció de l’arquitecte Josep Àngel Corbella.

En conjunt, la intervenció durarà entre un mes i mig i dos mesos al llarg dels quals, aprofitant la recuperació de l’arc, es mirarà de recuperar la base rectangular de l’edificació que l’acompanyava, amb la qual cosa es permetrà posar en valor el conjunt arquitectònic i entendre millor el seu context. També es farà un time laps amb tot el procés, una feina que anirà a càrrec de HGAcomunicació.

Cal recordar que l'arc d’Adar de Llardecans va ser trobat enderrocat el passat 31 de març. Es tracta d’un monument catalogat com a Bé d'Interès Nacional, situat dalt d’un tossal del terme municipal de Llardecans, i amb un valor patrimonial i sentimental incalculable.

Es tractava d’un arc apuntat de 34 dovelles que restava com a únic testimoni de la planta baixa d’un edifici rectangular, desaparegut com la resta de les cases del poblat d’origen àrab. L’acta data del segle XVI o XVII. Les guerres modernes van fer desaparèixer el petit nucli habitat, quedant com a testimoni l’arc de 3,60 metres d’alçada i una mica més de sis metres de llum.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats