Lleida
3/13° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Josep Borrell: “Atemptar contra la Constitució ha de tenir una tipificació penal”El ministre d'Exteriors en funcions, en una entrevista concedida a LA MAÑANA


El Govern dóna ordres a la Fiscalia? Ho dic per les paraules d’ahir de Pedro Sánchez en les que ho insinuava arran de l’extradició de Puigdemont...

Els fiscals són independents en el seu criteri tot i que és evident que la Fiscalia no té la mateixa independència que té el poder judicial però la  relació amb el Govern no és la mateixa que la que tenen els jutges. Gaudeixen, doncs, d’independència de criteri però l’Executiu els hi pot donar instruccions.

Espanya és una nació de nacions?

Jo sempre he dit que Catalunya és una nació i és evident que una nació, en el sentit cultural de la paraula, pot perfectament coexistir dins d’una nació política. Al món hi ha moltes més nacions que estats...

Comparteix la proposta de Pedro Sánchez de tornar a convertir en delicte la convocatòria de referèndums per qui no en té les competències com passava en l’època d’Aznar?

Aclarir que hi ha coses que atempten contra la Constitució i que, per tant, han de tenir una tipificació penal molt clara no em sembla malament.

L’organisme policial encarregat de les extradicions va dir ahir que la de Ponsatí és “desproporcionada”. Hi està d’acord?

D’entrada penso que és una expressió desafortunada d’aquest òrgan judicial britànic. Hem estat en contacte amb les autoritats britàniques i han reconegut que això no és el que ha dit l’entitat en qüestió i que la corregiran.

Vol dir que hi haurà extradició, doncs?

Jo no dic que hi hagi extradició sinó que l’expressió és desafortunada i que no es correspon amb el que ha dit l’organ encarregat d’aquest.

Si Pedro Sánchez guanya però sense majoria, com diuen totes les enquestes, amb qui li agradaria que es recolzés?

El president del Govern sempre ha dit que volia tenir un govern monolític i coherent, encara que hagués de buscar recolzaments parlamentaris i em fa l’efecte que això és el que s’intentarà fer. Però depèn del resultat i ara el que cal és esperar que la ciutadania voti i en funció d’això ja es veurà tot i que ja ha deixat clar que no hi haurà de cap manera la Gran Coalició.

Martin Schulz també va prometre en campanya que no es repetiria la Gran Coalició i al final es va fer tot i que va dimitir...

Alemanya és Alemanya i és un país molt acostumat a les grans coalicions. Pels alemanys recórrer a la Gran Coalició no és cap novetat perquè fa molt temps que en fan.

Les diferències entre esquerra hi dreta s’estan desdibuixant de tal manera que el votant ja no sap a qui ho fa? 

No, no, penso que això no és així. Els conceptes esquerra i dreta estan encara ben clars. Vostè pensa que la gent no fa la diferència entre Podemos i Vox o entre PSOE i PP? I també del que vol dir estar més a la dreta o més a l’esquerra i lluitar més o menys contra les desigualtats? A mi em sembla que la dreta d’aquest país encara es pensa que els Reis Mags existeixen i prometen grans baixades d’impostos sense explicar com finançarien serveis públics. Quan algú diu que vol baixar els impostos m’agradaria que expliqués quines retallades faria per mantenir l’equilibri pressupostari. Per tant, enunciar objectius és molt fàcil i no serveix de gaire. L’important és fer una bona correlació i proposar coses que es puguin assolir amb els instruments que tenim a l’abast.

A què atribueix l’auge de Vox?

També deien l’altra vegada que Vox tindria una gran pujada i al final no va ser tanta. Però jo ara ja no faria cas a cap enquesta perquè com a estadístic que sóc sé que la capacitat per endevinar-la és molt feble. Ara cal tenir paciència, esperar el diumenge i treballar perquè la gent aprofiti aquesta ocasió per entendre millor quines opcions es presenten i prengui la decisió raonada i conscient de quin vol que sigui el futur del seu país. 

Vostè que és de la Pobla coneix molt bé l’estat en què es troba l’Eix Pirinenc. Aquesta obra ha quedat injustament oblidada en els pressupostos de l’Estat? 

Francament sí. A l’Eix Pirinenc, des que jo vaig deixar la cartera d’Obres Públiques, no s’hi ha fet el que calia fer. Cal tenir clar que aquesta és una infraestructura que vertebra molt el territori i se li ha de donar la importància que té. Quan jo era Ministre d’Obres Públiques vam fer obres molt importants en aquest sentit i em sap greu que després no s’hagin continuat. 

El sector oleícola de Lleida està molt preocupat pels aranzels de Trump i per les conseqüències que tindrà. Hi podrà fer alguna cosa vostè quan assumeixi la política exterior de la Comissió Europea?

No cal esperar a què jo arribi a la Comissió Europea per fer alguna cosa i em consta que ja s’està fent el que cal en aquesta casos, que és protestar davant l’Organització Mundial del Comerç i presentar recursos contra mesures que són molt arbitràries i injustes. A més, EEUU s’equivoca al fer això perquè el que passarà és que després nosaltres perdrem mesures contra els productes americans i al final tots hi sortirem perdent. 

Visita de tant en tant la Pobla de Segur?

Sí, de tant en tan sí. Però cada cop menys i ara que estaré fora pel món em fa l’efecte que encara en tindré menys ocasió però la Pobla és el meu poble i hi tinc amics, familiars i propietats i sobretot el records fins a la infància. Això no s’esborra mai.

Li dol que la Pobla volgués retirar-li el carrer amb el seu nom?

Si l’Ajuntament vol canviar el nom del carrer està en el seu dret de fer-ho. Jo no vaig demanar que me’l posessin. El que sí em sembla malament és que hi hagi gent que es prengui la justícia pel seu compte i abans que hi hagi una decisió de l’autoritat competent ja s’anticipi a arrancar el nom, pintar-lo de groc o tirar la placa al riu. Aquestes són actituds totalitàries però el que no val és que alguna gent (que potser són minories exaltades), es prengui la llei pel seu compte.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats