Lleida
21/32° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


La DO Costers del Segre es posa davant el mirall per millorar el seu coneixement i concretar nous reptesVa organitzar el passat 2 desembre un acte a Barcelona amb voluntat d’anàlisi i reflexió interna


La Denominació d’Origen Costers del Segre, fidel a la seva vocació de millora constant i evolució, va organitzar el passat 2 desembre un acte a Barcelona amb voluntat d’anàlisi i reflexió interna. L’objectiu ha estat el de posar les bases cap a l’excel·lència i la notorietat, sense deixar de banda la sostenibilitat, un factor clau d’aquesta denominació d’origen, la primera a posar en marxa un programa de sostenibilitat propi.

Per arribar al màxim grau de coneixement possible, des de la DO Costers del Segre es va voler sumar al projecte a diferents agents del sector, com ara premsa especialitzada, prescriptors, sommeliers... fonamentalment de Barcelona, entesa com a punt central del mercat del vi a Catalunya.

L’acció principal de l’acte, que es va organitzar amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, va ser la creació d’un petit diccionari amb terminologia pròpia del vi, tant genèrica com específica de la DO i el seu marc de treball. El diccionari es va entregar als assistents, convidant-los a omplir algunes de les definicions, especialment atributs i trets diferencials de la marca DO Costers del Segre.

Amb aquesta acció, la DO Costers del Segre buscava, per una banda, posar-se davant el mirall per copsar les impressions i opinions que generen els seus vins entre el públic professional i detectar així fortaleses i debilitats. I, d’altra banda, aconseguir comunicar més i millor, detectant els missatges que millor arriben al públic i construint així noves maneres d’expressar i difondre la DO Costers del Segre.

 

Primeres conclusions

La DIVERSITAT, un dels termes apareguts al diccionari, és un dels trets distintius dels vins emparats a la DO Costers del Segre, i que els professionals van valorar molt positivament amb definicions com: “un gran avantatge”, “riquesa de matisos”; “expressió del territori en diferents formats”; “llibertat per ser un mateix”, “ADN català” o “riquesa i distinció”.

Tanmateix, entre els reptes que afronta la DO es troba la constant INNOVACIÓ (definida com a “millora constant”; “progrés”, “recerca de nous mètodes per millorar” o “quan la modernitat es dona la mà amb la tradició”) per aconseguir que els seus vins siguin EMBLEMÀTICS, un concepte que els assistents van associar a “allò que es recorda durant molt de temps”, “la boira”, “més singularitat a través de les seves varietats” o “representació del caràcter i la personalitat dels seus”.

El gran repte, però, era definir el CARÀCTER COSTERS, i els professionals van ajudar a construir una definició plena de matisos:

Diversitat, ecologia, sostenibilitat, continentalitat. Innovació, ganes de conèixer i humilitat.

Mans escorxades, esforç i constància. Força des de terra endins i des de la boira.

 

Nous reptes

Amb vinyes que es troben plantades entre els 200 i els 1.100 metres d’altitud, els factors naturals de la DO Costers del Segre fan que es conservin les varietats tradicionals i s’adaptin a la perfecció les varietats no autòctones, facilitant la riquesa i permetent una àmplia composició varietal als vins. 

Entre els reptes del futur està trobar un signe d’identitat propi. En aquest sentit, una desena de cellers adscrits a la DO, en col·laboració amb l’NCAVI i la pròpia DO, han començat un procés de recuperació de la Trobat, una varietat de raïm tradicional que gairebé estava desapareguda i amb la qual es comença a experimentar per conèixer les seves possibilitats. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats