Lleida
23/38° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


La Fiscalia de Catalunya alerta que els abusos sexuals comesos per menors creixen un 62%El president del TSJC obre l’any judicial a Ponent tot recordant que les institucions públiques també han de complir la llei


El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, va qualificar d’”especialment preocupant” l’augment del 62% dels abusos sexuals comesos per menors a Catalunya, que van passar de 59 el 2017 a 96 el 2018, i també per l’increment del 8% de les agressions sexuals i del 35% dels abusos sexuals en un any.  Ho va dir durant l’acte d’obertura de l’any judicial que es va fer ahir a Lleida en presència del president del TSJC, Jesús María Barrientos,  i que va servir també per oficialitzar la presa de possessió de la magistrada Lucía Jiménez com a nova presidenta de l’Audiència de Lleida.

Francisco Bañeres va qualificar també d’”alarmants” els vuit crims masclistes que es van produir a Catalunya l’any 2018, una xifra que no baixa respecte al 2017 tot i els recursos públics i els esforços que s’hi destinen, i va apuntar que l’amoïna l’increment dels robatoris amb violència i intimidació (+14%) i els comesos amb força en casa habitada (+31%), a més de posar de relleu que les estafes han augmentat un 30%.

Bañeres va recordar que a Catalunya hi ha 386 fiscals, és a dir, un fiscal per cada 20.000 habitants, una dotació que va qualificar “del tot insuficient”. “Cada vegada tenim més càrrega de feina i no podrem ser més eficaços sense una millora dels suports i condicions”, va reconèixer, i va demanar acostar-se a ràtios d’altres països.

Barrientos

Per la seva banda, el president de TSJC, Jesús María Barrientos, va recordar que les institucions públiques han de complir obligatòriament la llei com tots els ciutadans. 

Barrientos va aprofitar també per justificar el dispositiu ‘Toga’ i va respondre a les crítiques rebudes dient que assegurant les seus judicials no estan “protegint pedres”, sinó protegint “la pedra angular del sistema de convivència”.

Barrientos va destacar que la justícia és la principal eina que té la societat per garantir la llei i els drets individuals i col·lectius. És per això, va afegir, que la justícia és “indispensable” per “restaurar l’harmonia i l’estabilitat social alterada” i que ha de ser ella qui faci les “correccions que calgui” sobre aquells que busquin” apropiar-se dels drets i les llibertats respectats per tots”. Va assegurar també que només els tribunals poden garantir els drets de tots com a ciutadans lliures i iguals.

El president del TSJC va lamentar l’esforç d’alguns per “denigrar” la imatge de la justícia així com les “accions coordinades de sabotatge” en 26 seus judicials catalanes, uns “atacs” que va qualificar d’”intolerables”. 

La nova presidenta de l’Audiència de Lleida reconeix mancances a les oficines judicials de la demarcació

La magistrada Lucía Jiménez va prendre possessió oficialment ahir del càrrec de presidenta de l’Audiència de Lleida. Jiménez es va comprometre a treballar per una justícia de qualitat, independent, imparcial i en defensa dels drets de tots. “Nosaltres no hem de ser el problema sinó la solució”, va dir durant el seu discurs, ja que “no hi ha pitjor justícia que la que es renuncia a demanar”, va afegir. En aquest sentit, va assegurar que la imparcialitat és la “garantia” pels ciutadans.

Jiménez va reconèixer mancances a les oficines judicials, sobretot al territori, i s’ha compromès a treballar per solventar-les. “Sense estridències i sense soroll espero estar a l’alçada del càrrec amb treball i dedicació en una feina que per mi s’ha convertit en la meva vocació”, va dir.

Els jutjats de Balaguer, Cervera i Solsona, sense vigilància ‘extra’

El president del TSJC) ha decidit rebaixar la vigilància dels Mossos d’Esquadra en seus judicials i la limita només a la Ciutat de la Justícia i al Palau, seu del TSJC. Així, retira l’ordre perquè els agents custodiïn les seus del Vendrell, Gandesa, Balaguer, Cervera, Solsona i Berga a partir del 23 de setembre. El 13 de maig ja va ordenar una primera retirada, però va deixar la vigilància d’aquests jutjats. Ara retira la vigilància d’aquestes seus perquè els riscos “s’haurien vist diluïts des de llavors”. El TSJC va activar aquesta prevenció després de diversos atacs dels CDR.

“No es pot tractar la reincidència segons la demanda social”

El president de TSJC, Jesús Maria Barrientos, considera “injustes” les crítiques al sistema judicial que l’apunten com a causa de l’”evident increment” de la criminalitat a Barcelona. Lamenta que se’ls hagi recriminat públicament que donen respostes “tèbies” als reincidents. Tot i que mostra la seva “preocupació” per aquestes conductes, destaca que el jutge no pot “adaptar” el tractament de la reincidència a la demanda social sinó a la llei. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats