Lleida
3/19° C (boira i sol)
97% 26 km/hL’Aran demana retirar els ossos “conflictius” després del segon atac de ‘Cachou’ en pocs diesEl síndic, Paco Boya, es mostra “indignat” i des del Conselh Generau volen el traspás de competències en fauna salvatge


El Conselh Generau d’Aran demanarà a la Generalitat la retirada del exemplars d’os que presentin caràcter conflictius després que l’os Cachou hagi matat una euga en el seu segon atac en pocs dies.  

Fins ara, solament s’havien registrat atacs a animals grans com vaques o cavalls per part de l’os Goiat, considerat un animal “fortament” depredador i amb un caràcter “anòmal i agressiu” pels tècnics. Ara, el que ha deixat veure un comportament “força depredador” ha estat l’os Cachou. Encara no amb una setmana ha matat un poltre i una euga (17 anys) a la Val d’Aran. Els tècnics han pogut identificar a Cachou com a autor d’aquests dos atacs gràcies al dispositiu GPS que se li va posar al mes de maig per fer-li seguiment. Aquest fet ha portat al Conselh Generau d’Aran a demanar la retirada dels ossos conflictius. Davant aquests atacs, el síndic d’Aran, Francés Boya, va manifestar la seva “indignació” davant aquests fets i la total solidaritat amb els ramaders aranesos que pateixen aquesta problemàtica.

Boya va dir que el Govern aranès insistirà “de forma contundent” perquè els protocols i mesures de la Generalitat s’adaptin per poder extreure del medi a tots aquells óssos que siguin conflictius. El conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francisco Bruna, va afirmar que “es demanarà a la Generalitat de Catalunya la modificació del decret de danys (decret 176/2007, del 31 de juliol) a fi d’augmentar el valor indemnitzable i equiparar-lo al de la resta de comunitats veïnes i rança”. Així mateix es demanarà al Govern català el traspàs de competències “en tots els assumptes que tenen a veure amb la fauna salvatge per a poder ser molt més àgils i eficients a l’hora de solucionar les problemàtiques dels ramaders aranesos”, va assegurar Bruna. El Consell vol treure una línia de subvencions per sufragar el bestiar desaparegut, “de forma que els ramaders puguin tenir una compensació per tot aquell bestiar que es perd a les muntanyes”. Ho han confirmat tècnics del Consell després de rastrejar el senyal del GPS que se li va implantar al maig. Gràcies al dispositiu s’ha comprovat que l’os Cachou és “força depredador”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats