Lleida
0-10° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Sánchez promet tornar a tipificar com a delicte la convocatòria de referèndums sense competènciaEl desacord sobre com abordar el conflicte a Catalunya remarca les diferències entre els candidats a presidir Espanya


El president del govern espanyol en funcions i primer secretari del PSOE, Pedro Sánchez, ha promès que tornarà a tipificar com a delicte al Codi Penal la convocatòria de referèndums sense competència per fer-ho, com passava abans de l'any 2005. Ho ha anunciat al debat televisiu d'aquest dilluns a la nit amb els caps de llista del PP, Cs, Unides Podem i Vox, que li han retret que vulgui recuperar una mesura derogada pel Congrés dels Diputats quan governava el socialista José Luis Rodríguez Zapatero. Així, el dirigent del PSOE vol "prohibir d'una vegada per totes la celebració de referèndums il·legals com ha passat quan governava el PP".

Sánchez ha fet pública aquesta promesa com a part de "tres mesures" que preveu aplicar després de les eleccions espanyoles, que també inclouen una nova assignatura escolar sobre valors constitucionals i una reforma de la Llei General de la Comunicació Audiovisual perquè els ens públics s'hagin d'escollir per dues terceres parts dels parlaments davant dels quals responen, amb la qual cosa pretén acabar amb el que considera un "ús sectari que s'està fent per part de l'independentisme català de TV3".

Els presidents del PP, Pablo Casado, i Vox, Santiago Abascal, han coincidit a recriminar a Sánchez que va ser precisament el PSOE qui va facilitar la derogació d'aquest aspecte del Codi Penal, que preveia penes d'entre tres i cinc anys de presó i la inhabilitació de l'autoritat que promogués una consulta. En canvi, el líder de Cs, Albert Rivera, ha mostrat una llamborda de l'Eixample de Barcelona i ha demanat fermesa amb l'independentisme i els aldarulls a Catalunya. Davant d'això, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha acusat la resta de candidats de "competir a veure qui té la mesura més dura" i ha augurat que la qüestió catalana es resoldrà "només amb diàleg, sentit comú i mà esquerra".

El desacord sobre com abordar el conflicte a Catalunya remarca les diferències entre els candidats a presidir Espanya

El conflicte a Catalunya ha marcat l’únic debat a cinc d’aquesta campanya on els candidats de PP, Cs i Vox, Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal, han carregat durament contra Pedro Sánchez per la suposada manca de reacció a l’independentisme. El líder del PSOE s’ha avançat a l’ofensiva anunciant que si governa tornarà a tipificar com a delicte la convocatòria de referèndums sense competència, una nova assignatura escolar sobre valors constitucionals i una nova llei per evitar “l’ús per part de l’independentisme” de TV3.

Els tres candidats dretes no només han reclamat més mà dura contra l’independentisme –Casado la Llei de Seguretat Nacional, Rivera el 155 i Abascal la il·legalització de les forces independentistes- , sinó que s’han acusat mútuament d’haver contemporanitzat amb el nacionalisme català. El contrapunt l’ha posat el líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha reclamat una sortida política al conflicte a través del diàleg.

El desacord entre els partits sobre com afrontar el conflicte català ha deixat escenes d’enfrontaments creuats. Sánchez, fidel al seu discurs sobre el que considera una “crisi de convivència a Catalunya” ha apostat per “alimentar espais de diàleg” a través d’una mesa de partits catalans, i ha insistit en la recepta de la “proporcionalitat” i la “unitat” en la resposta de l’Estat a l’independentisme. 

El president espanyol ha retret a les tres dretes una suposada manca de lleialtat a l’Estat en la resposta del govern. Ha destacat la col·laboració entre els Mossos i les policies espanyoles d’ençà de la publicació de la sentència, i ha passat a l’ofensiva retraient al líder del PP, Pablo Casado, que durant els governs del PP “s’han celebrat referèndums il·legals i s’ha indultat a terroristes de Terra Lliure”.

Casado: Llei de Seguretat Nacional i requeriment per al 155

Casado, per la seva banda, ha retret al líder del PSOE les “escenes de violència” que s’han vist –ha dit- durant la visita del Rei, i ha afirmat que les eleccions són “un plebiscit” sobre la figura de Sánchez. Segons el líder del PP, Sánchez serà el “responsable” si el 10-N no es pot votar “en llibertat” a Catalunya. “Vostè no està aplicant la llei”, ha dit. 

Rivera treu una llamborda de Barcelona i demana el 155 per “cessar Torra”

Rivera, per la seva banda, ha mostrat una llamborda trencada amb el símbol característic dels carrers de Barcelona que “representa l’amenaça a l’estat de dret”. Ha demanat a Sánchez que apliqui ja el 155 per cessar Torra”.

Abascal: Il·legalitzar partits independentistes

Abascal ha carregat tan contra Sánchez com contra el PP i Cs i ha promès que si governés impulsaria la suspensió de l’autonomia a Catalunya per “prendre el control”. “Plantejaríem la il·legalització dels partits colpistes i que qui comet un delicte flagrant de rebel·lió, el senyor Torra, sigui detingut, esposat i posat a disposició judicial amb una querella per rebel·lió”, ha dit.

Iglesias aposta pel “diàleg” i el reconeixement de la plurinacionalitat

La nota discordant l’ha posat Pablo Iglesias, que ha retret a les dretes i al PSOE que “competeixi a veure qui té la mesura més dura”. “Tots saben que la questió de Catalunya només es pot resoldre amb diàleg, sentit comú i mà esquerre”, ha dit. Ha reivindicat el reconeixement de les identitats nacionals i ha afirmat que Espanya és “una nació de nacions”. Segons Iglesias, cal un Suárez a la política espanyola que tingui la cintura suficient com per resoldre la qüestió catalana. 

Sánchez i Casado s’enfronten pel terme “nació”

Precisament Casado ha atacat Sánchez pels seus acords amb JxCAT i ERC a ajuntaments de Catalunya i pel fet d’incloure al seu programa electoral la Declaració de Barcelona, que reconeix la plurinacionalitat. “Abraça la plurinacionalitat perquè necessita els vots del PSC i no tanca la porta al relator internacional perquè vol tornar a pactar amb els que el van fer president”, ha dit, però “no pot ser president d’Espanya una persona que no creu en la nació espanyola”. 

Guerra de retrets a la dreta

La qüestió catalana no només ha generat un enfrontament entre Sánchez i les tres dretes, sinó entre els candidats del PP, Cs i Vox. Rivera ha afirmat que Sánchez i Casado “fingeixen que es Barallen després de 40 anys cedint competències” al nacionalisme, i ha tret un suposat llistat de “cessions” del PP i del PSOE a la Generalitat. “No han tingut el coratge ni la valentia d’aplicar la Constitució”. Casado li ha respost advertint-lo: “No s’equivoqui d’adversari perquè estem tots contra el que està fent l’esquerra i els nacionalistes”. 

Sánchez retreu a Iglesias la posició dels comuns

Sánchez ha llançat també un atac contra Podem per la posició dels comuns a Catalunya. Ha citat la tasca com a advocat de Jaume Asens i ha recordat que els comuns defensen que hi ha presos polítics i que cal un referèndum d’autodeterminació. “Escolto Iglesias i Podem a Catalunya i defensen posar en dubte la tasca dels Mossos i de les forces des seguretat de l’Estat”. Iglesias l’ha replicat recordant que el PSC i els comuns governen junts a Barcelona. “Crec que en la qüestió catalana cal diàleg i reconciliació”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats