Lleida
11/24° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


“Tenir un bon agost no salvarà la resta de la temporada turística”Les agències de viatges centren els seus esforços en el turisme interior amb el temor que pugui arribar un altre confinament


La pandèmia del coronavirus ha fet que moltes famílies hagin vist truncades les seves vacances o s’han vist obligades a reformular-les. Aquesta situació ha impactat de ple en tot el sector turístic, dins del qual les agències de viatges han estat un dels col·lectius més damnificats, ja que han vist com tots els viatges internacionals que havien programat s’anul·laven i d’altres a destinacions més properes també es cancel·laven per les restriccions de moviment o per la por dels mateixos turistes.

Davant d’aquest escenari, són molts els qui han optat per anar a destinacions internes. Segons el representant a Lleida de l’Associació Corporativa de les Agències de Viatges Especialitzades, Jaume León, “enguany el turisme interior s’ha convertit a la força en la principal font d’ingressos de les agències de viatges i estem fent un esforç per potenciar-ho”.

Els darrers dies les agències estan registrant un augment de reserves a destinacions com “el Pirineu lleidatà, la costa brava i la costa daurada”, explica Roger Segarra, de l’agència l’Eixida Tours, el qual ha vist com destinacions com càmpings o serveis com el de lloguer d’autocaravanes “són un dels més sol·licitats”. Pel que es preveu “un bon agost”, però que “no serà suficient per salvar la temporada turística”, explica Jaume León.

Segons dades facilitades per ACAVE a LA MAÑANA, el 84% dels turistes que van visitar la demarcació de Lleida l’agost de l’any passat provenien de la resta de l’estat, davant del 50% que registrava Tarragona o el 19,6% de Barcelona. Segons ACAVE, això situa a Lleida en una “situació més avantatjosa aquest any dins la difícil situació, ja que ja som un destí preparat per aquest tipus de turisme, en canvi altres punts com Barcelona els ha agafat més a contrapeu”.

Tot i aquests esforços per atreure turistes espanyols, Jaume León creu que aquesta no serà la solució “per omplir els hotels”, ja que “a Catalunya durant els darrers anys s’ha promogut un model pensat per rebre turistes estrangers i s’ha adaptat l’oferta turística per rebre una quantitat de gent que no es pot cobrir només amb els visitants de la resta d’Espanya”. 

PENDENTS DELS REBROTS

Aquestes previsions pel mes d’agost, però, podrien anar-s’en a norris si es produís un brot en algun punt turístic o es tornés a limitar la mobilitat de la població. Victor Sarrate, de l’agència Viajet de Lleida, creu que “seria un desastre pel sector turístic en general” i recorda “quan es va tancar el Segrià d’un dia per l’altre, un dissabte al matí, va ser un caos total, ja que molta gent marxava aquell mateix dia de vacances, per exemple, a les Illes Balears” i demana “més previsió a les institucions a l’hora de prendre aquest tipus de decisions i que se’n recordin del sector turístic a l’hora de promoure ajudes de recuperació econòmica, ja que som un sector fonamental i un dels que més estem patint aquesta crisi”.

Pel que fa als viatges a l’estranger, ni a Eixida Tours ni a Viajet tenen gaires previsions que es puguin reprendre amb normalitat a curt termini: “Els creuers estan tots anul·lats i moltes aerolínies han reduït els seus vols, ara mateix ningú s’atreveix a reservar cap viatge perquè hi ha molta incertesa” explica Sarrate.

Per tal d’evitar una situació com la que es va viure a principis de la pandèmia, amb una allau de cancel·lacions que va provocar que a dia d’avui molts turistes encara no hagin recuperat els seus diners, la majoria de viatges que es programen en aquestes agències inclouen “assegurances anticovid”, les quals preveuen que si el viatge no es pot dur a terme per un rebrot, un confinament o un contagi es puguin recuperar els diners.

Roger Segarra, de l’Eixida Tours, també creu que aquest és un altre punt a favor de les ofertes turístiques d’interior: “A l’hora de recuperar els diners, és molt més fàcil parlar amb un petit negoci de proximitat, com un càmping o un hostal del Pirineu lleidatà, que no pas amb una aerolínia internacional, per exemple”.

Pel que fa als preus de vols i hotels, el gerent de Viajet apunta que s’han mantingut o fins i tot han augmentat respecte als mesos previs a la pandèmia. Segons expliquen “això es deu al fet que moltes places hoteleres no estan disponibles i la majoria d’aerolínies han reduït la seva flota en actiu, a més al no tenir tanta demanda també necessiten tenir més ingressos amb menys passatgers”.

És per tots aquests motius que de moment el sector, mira cap a les comarques de l’interior i mira amb desconfiança i incertesa la possible tornada dels viatges a  altres destins més exòtics.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats