Lleida
10-19° C (pluja)
97% 26 km/h


Un enderroc danya part d'un arc medieval a Cavallers
L'enderroc d'un edifici al Casc Antic va danyar ahir parcialment un arc medieval visible des del carrer Cavallers i la Paeria va haver d'intervenir. La veu d'alarma la va donar Joan Vázquez, portaveu de l'entitat ecologista, que té la seu davant de la zona de l'enderroc. Cap al migdia va observar com la gran excavadora que demoleix l'edifici de la Plaça dels Gramàtics, 13, treballava a la part de l'immoble, que dóna al carrer Cavallers, on hi ha un arc de pedra de mig canó (que abans de l'enderroc es podia albirar des del carrer).

Vázquez va explicar que, alarmat, va trucar immediatament a una arqueòloga municipal i a Urbanisme de la Paeria, encara que va tenir dificultats per contactar. En tot cas, al cap d'una estona van aparèixer tècnics municipals i, després d'inspeccionar la zona, van instar a l'empresa a centrar els seus treballs en una part més allunyada de l'edifici. Segons Vázquez, els tècnics van explicar que es tracta de la meitat d'un arc del segle XIV, tot i que van comentar que potser no està protegit perquè encara no s'ha aprovat el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de l'Ajuntament de Lleida.

En tot cas, van parar l'enderroc en aquella zona i van dir que revisarien la llicència de l'enderroc. El portaveu ecologista es va mostrar sorprès per l'actitud dels tècnics, que van semblar no donar molta importància a l'element històric. Segons ell, almenys s'han vist afectades dues dovelles de l'arc, que "és un element que forma part de la imatge d'aquesta part del Casc Antic". Sobre això, la Paeria, que va ser consultada per aquest diari, no va informar sobre els fets ni sobre les mesures adoptades. Dilluns passat van començar els treballs d'enderroc de l'immoble de la plaça dels Gramàtics nombre 13, declarat en estat de ruïna imminent l'agost passat per part de l'Ajuntament de Lleida. Les obres d'enderroc les executa la propietat, al seu càrrec, i es preveu que les obres finalitzin en 10 dies.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats