Lleida
15/24° C (pluja)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Una dècada de la LlotjaEl Palau de Congressos ha aplegat durant aquest 10 anys un total de 926.268 persones en més de 2.000 actes


Avui fa una dècada que es va inaugurar de manera oficial el Palau de Congressos de la Llotja. Aquest edifici es va idear per convertir Lleida en un centre neuràlgic de congressos i convencions, tenint en compte què és la segona ciutat catalana en l’àmbit de l’organització d’aquest tipus d’esdeveniments després de Barcelona.

Al gener d’aquell 2010, l’estrena de l’edifici va acollir a la Sala Ricard Viñes la representació de ‘Il Trovatore’ de Verdi de mans de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell amb el Cor del Gran Teatre del Liceu. Des d’aquella estrena, s’han celebrat a les instal·lacions de la Llotja un total de 2.070 esdeveniments entre congressos i reunions, espectacles culturals i altres. Tots aquests actes han aplegat a 926.268 persones. De totes aquestes iniciatives que s’han dut a terme al Palau de la Llotja, més del 50% han estat congressos i reunions, com ara la celebrada anualment per Aecoc sobre els productes carnis i elaborats o bé el Porcifòrum i el Nutrifòrum. Aquests actes han aplegat una totalitat de 187.330 assistents que s’han desplaçat fins a Lleida per participar en jornades i fires de diferent tipologia. Però val a dir que el que més gent congrega a la Llotja són els espectacles. Al llarg d’aquests 10 anys el 68% de les persones (625.481) que han visitat l’edifici, ho han fet a raó de la programació cultural, que ha contemplat fins a 461 espectacles entre obres teatrals, musicals, òperes, concerts i projeccions cinematogràfiques i entre les que s’hi poden comptabilitzar celebracions de la Fira de Titelles de Lleida, que va organitzar-hi la seva XXI edició el primer any d’activitat de l’edifici, així com els dos grans esdeveniments envers el cinema de la ciutat: la Mostra de Cinema Llatinoamericà i el festival internacional d’animació Animac. Així doncs, sembla que el gran atractiu popular per visitar el Palau de Congressos són els actes culturals i els espectacles, enfront de les fires i reunions que, tot i que se n’organitzen més, acullen menys assistents. Pel que fa a la resta d’activitat, a la Llotja s’han dut a terme fins a 536 jornades i esdeveniments públics i privats, que han aplegat unes 113.457 persones.

Inauguració oficial

Dos mesos després de l’estrena de la Llotja amb l’òpera de Verdi, justament el 23 de març que demà farà 10 anys, el llavors rei Juan Carlos I i la reina Sofia van viatjar fins a Lleida (fent ús del llavors recentment estrenat aeroport d’Alguaire) per a la inauguració oficial de les instal·lacions de més capacitat i més innovadores de la ciutat. A aquell acte institucional va assistir-hi tota la plana major representant de la ciutat i del territori, des de membres de la Diputació, del Govern de la Generalitat i també de la Paeria, que no es van voler perdre la inauguració per part dels monarques.

 

Una obra que va durar mil dies per oferir sostenibilitat i la tecnologia més avançada

El projecte inicial de la Llotja va comptar amb un pressupost de 32 milions d’euros i va voler ser pioner en dues coses: la sostenibilitat i l’aplicació de noves tecnologies. Així, es va encarregar la feina al gabinet d’arquitectura holandès Mecanoo, amb l’arquitecta Francine Houben al capdavant, que va idear un mètode per reutilitzar l’aigua de la pluja, estalviar energia a través del sistema de climatització, la instal·lació de plaques solar i l’ús de fusta forestal sostenible per a la seva construcció. 

L’edifici va trigar més de tres anys per acabar l’obra estructurada en sis plantes, dos de les quals pertanyen a l’aparcament. D’aquesta manera, es va construir un equipament municipals que comptava amb 12 sales de reunions de diferent aforament, la terrassa superior i la cafeteria per a restauració, la plaça pública exterior i la gran Sala Ricard Viñes que pot acollir fins a 1.000 espectadors i ofereix una la tecnologia per a tot tipus de formats d’espectacles.

 

L’estructura d’un edifici què és font d’inspiració pels artistes

Des de la seva creació fa ja una dècada, l’emblemàtic edifici de la Llotja ha despertat la creativitat i ha estat font d’inspiració per a diversos artistes de Lleida, com ara l’il·lustrador i dibuixant Joan Bosch, qui gaudeix d’unes vistes espectaculars de l’estructura de la arquitectura des de casa seva i l’ha reflectit en una quantitat d’obres elaborades amb diferents tècniques i materials, així com en diferents superfícies i objectes que van des del paper i el llenç clàssics fins a una placa de bústia, passant per la tela d’unes sabatilles d’esport que calça orgullós amb la silueta d’aquesta monumental edificació, la qual es va encarregar de transferir sobre la pell del calçat, el ‘grafiter’ Dude. També Dude es va inspirar en la Llotja, juntament amb altres emblemes de la ciutat com la Seu Vella, el Pont Nou o l’escultura de Indíbil i Mandoni; per realitzar un mural que es troba il·lustrant el bany d’una fleca lleidatana situada en el Carrer Major. En l’àmbit dels murals urbans, també el ‘grafiter’ Keke va voler acostar la Llotja als veïns de la ciutat, encara que acompanyada de palmeres i un paisatge de platja, amb un mural sobre la porta d’accés a un aparcament privat d’habitatges situat en el Carrer Sant Salvador del barri de Pardinyes.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats