Lleida
15/24° C (pluja)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Unes 150 persones de Lleida pateixen de narcolèpsia, malaltia que afecta a la sonMolts casos no estan diagnosticats en no mostrar tots els símptomes


El passat 18 de març es va celebrar el Dia Europeu de la Narcolèpsia. Des de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). Es calcula que a la demarcació de Lleida hi ha fins a 150 persones que pateixen aquesta afectació caracteritzada per somnolència diürna excessiva, cataplexia, paràlisi de la son, son nocturn pertorbat, de vegades amb al·lucinacions.

La SEN S’estima que actualment hi ha a Espanya unes 25.000 persones poden estar afectades per aquesta malaltia, encara que la majoria (entre un 60% i un 80%) no estarien diagnosticades, ja que només entre un 50% i un 60% de pacients presenten tots els símptomes. 

El doctor Carles Gaig, Coordinador de el Grup d’Estudi de Trastorns de la Vigília i Somni de la Societat Espanyola de Neurologia, explica que “la narcolèpsia està encara avui dia infradiagnosticada, tant per la variabilitat dels símptomes com pel seu caràcter gradual. Això fa que, tot i que en un 50% de casos els primers símptomes d’aquesta malaltia apareguin en l’adolescència, no sigui fins a l’edat adulta, quan els símptomes es fan més patents, quan els pacients són diagnosticats“.

Presentar excessiva somnolència diürna és el símptoma més habitual entre els pacients que pateixen narcolèpsia, però a més, un 40% presenta conductes automàtiques o somnambulisme, el 50% té dificultat per dormir bé a la nit, el 80% pateix episodis de cataplexia (episodis sobtats de debilitat muscular) i el 20% pateix de malsons, paràlisi i al·lucinacions, a més de trastorns alimentaris, amb tendència a l’obesitat.

Des de 2006, Lleida compta amb un Servei de Pneumologia unificat per a tot el territori, dins el qual es troba la Unitat de la Son, que engloba professionals de l’hospital de Santa Maria, de l’Arnau de Vilanova i la investigació que es porta a terme a l’IRBLleida en aquesta matèria, sota la coordinació del cap de servei, el Dr. Ferran Barbé.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats