Lleida
4/20° C (boira i sol)
97% 26 km/h


El Suprem rebutja suspendre cautelarment la inhabilitació de Torra com a diputat dictada per la JECL'alt tribunal manté la retirada de l'escó al Parlament tot i que la fiscalia no es va oposar a suspendre l'execució de l'acord


La sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem ha rebutjat suspendre cautelarment l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) del passat 3 de gener que acorda aplicar la inhabilitació de Quim Torra com a diputat del Parlament. Així doncs, l'alt tribunal manté la retirada de l'acta de diputat de Torra dictada per l'àrbitre electoral tot i que la fiscalia va considerar "assumible" la petició de cautelars del president de la Generalitat i apostava per suspendre la inhabilitació fins que la sala es pronunciï sobre el fons de la qüestió. La mateixa sala ja va rebutjar per unanimitat el 10 de gener suspendre de forma urgent l'acord i ara pren la mateixa decisió després d'haver rebut les al·legacions de les parts.

En una interlocutòria feta pública aquest dijous, el Suprem argumenta que l'acord de la JEC no crea una situació irreversible i que acordar la mesura cautelar suposaria privar d'efecte a preceptes legals vigents. També afirma que els arguments de Torra fan referència al fons de la qüestió i han de ser afrontats a la sentència que acabi dictant.

Així doncs, la inhabilitació com a diputat ordenada per la JEC és efectiva. Tanmateix, el Parlament ja va rebutjar executar l'ordre de la JEC en un ple extraordinari el 4 de gener a la cambra catalana i el seu president, Roger Torrent, ha defensat en reiterades ocasions que Torra té "tots els drets inherents" a la condició de diputat perquè no hi ha condemna ferma i no considera "competent" a la JEC.

El Suprem haurà de resoldre ara sobre el fons de la qüestió, és a dir, sobre la competència de la JEC per retirar-li l'escó. La defensa de Torra va considerar al recurs contra l'acord de la JEC que l'àrbitre electoral va "usurpar" funcions del Parlament i dels tribunals, i al·lega que inhabilitar-lo suposa un "dany irreparable".

Torra va condemnat a un any i mig d'inhabilitació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per no haver retirat la pancarta sobre els presos i els llaços grocs del Palau de la Generalitat durant la campanya electoral del 28-A i la JEC ha aplicat la inhabilitació sense que hi hagi una condemna ferma, ja que el Suprem encara ha de resoldre el recurs de Torra contra la sentència del TSJC.

La fiscalia no s'hi oposava

El ministeri públic, en un escrit signat pel fiscal Pedro Crespo, va considerar que l'al·legació de Torra tenia "aparent viabilitat" per "la possible incompetència de la Junta Electoral Central -i en general de l'administració electoral- per decidir en el present cas sobre l'aplicació d'un motiu d'incompatibilitat sobrevinguda determinant de la pèrdua de l'escó de Torra".

La fiscalia va apuntar que hi havia també "el mateix retret d'il·legalitat per incompetència" en el vot particular discrepant de sis vocals de la JEC que consideraven que era el Parlament qui tenia la competència de retirar-li la condició de diputat. Per aquesta "complexitat" i controvèrsia, la fiscalia considerava "prudent" i "assumible" suspendre l'acord de la JEC.

El fiscal també va argumentar que la "privació immediata i definitiva de l'escó" de Torra implicaria una "dificultat de reversió de l'execució de l'acte impugnat, si eventualment es produís una decisió favorable a la pretensió" del president de la Generalitat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats