Lleida
8/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


França anuncia dos casos confirmats de coronavirus, els primers a EuropaSanitat descarta tres possibles infectats a Espanya


El Govern francès ha anunciat aquest divendres que ha confirmat dos casos de l'coronavirus de Wuhan (Xina), a Bordeus (sud-oest) ia París, que serien els dos primers detectats a Europa.

La ministra francesa de Sanitat, Agnès Buzyn, va explicar que el primer cas és un pacient de Bordeus d'origen xinès i de 48 anys, que va viatjar recentment a Wuham per assumptes professionals, mentre que de l'segon pacient només va dir que es troba ingressat en aïllament a l'hospital parisenc Bichat.

Sanitat descarta tres possibles casos de coronavirus a Espanya

El Ministeri de Sanitat ha descartat aquest divendres els tres primers casos sospitosos a Espanya en relació amb el brot de coronavirus, l'origen del qual és a la ciutat xinesa de Wuhan, i considera molt poc probable que s'importin casos d'aquell país.

No obstant, ha admès que pot succeir perquè hi ha ciutadans espanyols que resideixen a Wuhan i tres empreses espanyoles localitzades en aquella ciutat, de manera que "és possible que hi hagi gent que vagi i vingui", segons ha explicat en declaracions als periodistes el director de el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències del Ministeri (CCAE), Fernando Simón.

El Ministeri d'Exteriors ja ha donat totes les recomanacions necessàries als quinze espanyols inscrits a Wuhan, però els residents en aquesta ciutat no tenen "un risc excessiu" de infectar-se, segons ha aclarit Simón.

A primera hora d'aquest divendres, Sanitat descartava el cas d'una passatgera procedent de Wuhan i que havia fet escala a Amsterdam.

Hores més tard, Sanitat informava d'altres dos possibles casos en estudi, dues persones procedents de la mateixa ciutat xinesa, però Simón també precisava que la probabilitat que fossin positius per coronavirus era "molt baixa".

Segons la darrera avaluació de la situació feta pel Ministeri, amb una d'aquestes dues persones no va ser necessària activar l'alerta, mentre que l'altra, un cop estudiada, ha estat descartada després de les anàlisis de laboratori.

Els tècnics de Sanitat estan sorpresos per l'impacte mediàtic que està tenint el virus a Espanya, donades les característiques de la malaltia que provoca i que la seva mortalitat "no és excepcional", ja que no supera el 2,5 per cent, molt més baixa que la d'altres patologies a les que estem acostumats.

En no comptar amb vols directes a Wuhan, Sanitat no veu necessari fins al moment adoptar mesures especials de control als aeroports, perquè, a més, a l'estar en un període d'epidèmia estacional de grip, com l'actual, "implementar això -ha dit - suposaria una dissonància important en els moviments de passatgers, que no aportaria un benefici suficient ".

La Xina treballa contra rellotge per contenir virus, que deixa almenys 26 morts

En ple brot pel nou coronavirus, que ha deixat almenys 26 morts entre els 887 contagiats diagnosticats a la Xina, les autoritats han decidit treure múscul: construiran un hospital amb mil llits per tractar els infectats i el tindran operatiu en 10 dies, per al 3 de febrer.

El centre -que tindrà una superfície de 25.000 metres quadrats i s'ubicarà a Wuhan, ciutat de 11 milions d'habitants i epicentre del brot- es construirà amb barracons, prenent com a inspiració  l'aixecat a Pequín per fer front a l'epidèmia de la síndrome respiratòria aguda i greu (SARS) de 2003.

Un vídeo publicat per l'estatal Diari del Poble mostra desenes d'excavadores i altres vehicles d'obra treballant en una esplanada, mentre que les imatges aèries difoses per l'agència estatal Xinhua mostren la veritable magnitud de l'obra: més d'un centenar de màquines pesades operant alhora.

Segons la premsa oficial, s'espera que aquest nou centre hospitalari "comparteixi els recursos mèdics per proporcionar un tractament eficaç i en aïllament als pacients infectats per l'anomenada" pneumònia de Wuhan".

El diari de Hong Kong South China Morning Post apunta que el govern local ha mobilitzat centenars d'obrers en els últims dies i els ha promès un sou tres vegades superior a l'habitual com a mesura per incentivar la primerenca finalització de l'hospital.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats