Lleida
5/13° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

La 'Cinquena simfonia' de Mahler arribarà a l'Enric Granados al maigEl Liceu i la seva Orquestra Simfònica volen apropar l’òpera a tot el territori català


El Gran Teatre del Liceu prepara un doble programa de Mahler en el marc de la celebració del 20è aniversari de la seva reobertura. La primera cita serà l'1 de març al Liceu amb la 'Resurrecció', la segona simfonia del catàleg mahlerià, amb l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu, dirigit per Conxita Garcia, i l'Orfeó Català dirigit per Pablo Larraz. Com a part d’aquesta gran celebració, el Liceu i la seva Orquestra Simfònica volen apropar l’òpera al territori català i ho faran amb la cinquena de Mahler que arribarà a l'Auditori Enric Granados de Lleida el 8 de maig de 2020, al Teatre Kursaal de Manresa el 9 de maig i al Teatre Auditori de Sant Cugat el 10 de maig. Pons ha dit la vocació que tenen "de compartir la L al llarg de territori".

Com ha explicat el Liceu, la 'Resurrecció' es va estrenar el 1895 a Berlín i va ser dirigida pel mateix Mahler. La segona simfonia del catàleg del músic bohemi és la primera a incorporar el cor i la veu solista, en aquest cas la soprano Chen Reiss i la mezzo Karen Cargill. La 'Resurreció' de Mahler serà "tot un repte" per a l'Orquestra Simfònica i pel Cor del Liceu dirigit per Conxita Garcia, així com per a l’Orfeó Català, que compartiran escenari el proper 1 de març.

Pons ha considerat que la simfonia de 'Resurrecció' era molt adequada per aquesta celebració perquè parla de renéixer des de les cendres. Ha manifestat que no calia gaire explicació per programar-la a la celebració del 20è aniversari de la reobertura del Liceu.

'Cinquena simfonia'

Per altra banda i com s'ha ressaltat des del Gran Teatre, la 'Cinquena simfonia' de Mahler que arribarà a Lleida, Manresa i Sant Cugat és "lírica, però alhora propera al dramatisme". La peça va ser immortalitzada per Luchino Visconti com a banda sonora del film 'Mort a Venècia' de l'any 1971.

Pons ha dit que la 'Cinquena simfonia' de Mahler era dificultós portar-la a territori perquè "no hi ha massa auditoris on hi cabés l'Orquestra per interpretar-la però era una forma de pagar amb bona moneda portant una simfonia que rarament podran tenir en repertori".

Pons ha dit que Mahler era "un dels millors directors d'òpera del seu temps i que va escriure onze simfonies". Ha assenyalat que amb ell el terme simfònica i simfonia "perd el sentit secular". Per Mahler, ha afegit, "una simfonia és un tot on hi ha el món a dins amb les seves creences, les seves manies, dubtes, pors i el jo sempre present". Així mateix, ha indicat, Mahler també parla de la mort. Ha concretat que precissament la mort està present a les dues simfonies que s'interpretaran tant al Liceu com a Lleida, Manresa i Sant Cugat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats