Lleida
17/36° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

L'atenció primària de Lleida contracta sis mediadors per facilitar la comunicació interculturalL'objectiu és reforçar el circuit assistencial sobretot a les àrees on arriben temporers per treballar a la fruita


L'atenció primària de Lleida ha contracta sis mediadors per facilitar la comunicació intercultural. Amb la incorporació d'aquests professionals es pretén reforçar el circuit d'atenció sanitària, sobretot a les àrees on la població es veu incrementada per l'arribada de temporers per treballar a la campanya de la fruita. Els professionals mediadors són el nexe d'unió entre els professionals sanitaris de l'atenció primària i els temporers, i faciliten la traducció idiomàtica i la comprensió cultural amb l'objectiu de proporcionar una millor qualitat en l'assistència sanitària al col·lectiu de temporers davant l'actual situació d'emergència sanitària per la covid-19.

La principal tasca dels mediadors interculturals és facilitar la comunicació intercultural entre usuaris i professionals de diferents cultures. Entre les tasques més específiques que duen a terme s'inclou la de facilitar a usuaris i professionals la informació necessària per millorar la qualitat assistencial, informant els pacients sobre les normes i el funcionament del sistema sanitari, els drets i deures que tenen i difondre les recomanacions incloses en els programes sanitaris. També s'encarreguen de traduir el contingut lingüístic, assegurant una traducció correcta i adaptada a la situació, i la interpretació cultural que permeti una comunicació fluida i eficaç.

Altres tasques dels mediadors passen per realitzar el seguiment dels casos i de l'activitat de mediació; detectar situacions susceptibles de provocar conflictes i intercedir en la seva resolució; fomentar l'educació comunitària en l'àmbit de la salut, i desenvolupar en equip projectes comunitaris relacionats amb les necessitats de cada zona i població.

En l'actual situació de la COVID-19, la incorporació dels mediadors ha de facilitar a les persones immigrants la comprensió de les recomanacions de salut per evitar els contagis (com són les mesures de distanciament social, mesures d'higiene i reconeixement dels símptomes compatibles amb la malaltia) per al seu correcte compliment.

Aquests professionals també ofereixen suport a l'equip d'assistència per millorar la comunicació (tan idiomàtica com cultural) entre els professionals i el pacient immigrant per augmentar l'efectivitat de les accions d'acollida i, quan sigui necessari, la detecció i el seguiment de les patologies. Així, hauran d'entendre i conèixer els mecanismes de coordinació amb el sistema sanitari, per tal d'evitar al màxim la propagació de la covid-19. A la vegada, els mediadors donen suport a les persones immigrants en cas que necessitin els serveis sanitaris, i identificar aquells casos que requereixin suport social.

Per tot això es fomentarà el treball conjunt amb els treballadors socials de salut, municipals i dels consells comarcals per tal de detectar necessitats d'aïllament en cas de no poder realitzar-lo correctament en el seu domicili o allotjament.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats