Lleida
6/18° C (núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Llancen un SOS per l'església romànica de Sant Serni d'Àrreu per elevat perill d'esfondramentEl Bisbat d'Urgell no descarta invertir però diu que la prioritat és actuar en temples de poblacions que estan habitades


Al cor dels Pirineus, a les Valls d’Àneu, hi ha un tresor que està a punt de desaparèixer si no s’actua aviat amb diligència. Així alertava ahir l’associació Hispania Nostra, organització sense ànim de lucre que es dedica a la defensa del patrimoni a nivell de l’Estat espanyol, i en referència a la petita església romànica de Sant Serni d’Àrreu, que data del segle X.

Un grup de científics d’aquesta entitat, amb un miler de socis, han aprovat incloure el temple a la Llista Vermella del Patrimoni, llançant així un clar SOS i urgint a una ràpida intervenció.

La veu d’alarma extrema arriba després que unes persones de forma anònima es posessin en contacte amb aquesta associació i aportessin fotos de la situació que presenta el temple actualment.

Segons els denunciants, la teulada de l’església ha començat a cedir, han desaparegut les taules que conformaven el sòl i l’aigua entra a l’interior quan plou, afectant a la pintura de les parets. Malgrat tot l’altar principal està pràcticament complert, no és el cas d’un dels altars d’una capella lateral, que es troba danyat degut a les filtracions d’aigua.

L’església de Sant Serni d’Àrreu és de nau única amb absis quadrat. Es tracta d’un temple de reduïdes dimensions, de pedra i que consta de planta baixa i dos pisos.

La teulada de l’església és de pisarra i compta amb un campanar d’espadanya de dos ulls sobre la façana de ponent.

Actualment i malgrat l’abandó encara conserva mobiliari interior, del que destaquen tres piles romàniques: una baptismal, una altra d’aigua beneïda i una tercera d’oli, que en el seu origen hagués pogut ser un sarcòfag.

L’església es troba al poble d’Àrreu, on no queda tampoc cap casa dempeus després que als anys 60 els darrers habitants abandonessin el poble. S’hi accedeix per una pista forestal.

L’alcalde d’Alt Àneu, Xavi Llena, va reconèixer ahir a LA MAÑANA l’estat “deplorable” d’aquesta església, de la que van intentar robar fa un temps una campana però no s’en van sortir, indicà. Llena va informar que a l’estiu ja es va reunir amb representants del Bisbat d’Urgell, propietari del temple, per alertar de la situació i urgint a una intervenció. 

Mecenes

Des de l’Ajuntament d’Alt Àneu urgeixen a actuar primer de tot al temple de Sant Serni, del que diuen que és una de les esglésies “més curioses que tenim” i no tanquen la porta a que algun mecenes o inversor privat pugui aportar els diners necessaris amb l’objectiu de “preservar el patrimoni del Pirineu”. 

Des del Bisbat d’Urgell afirmaven ahir que no descarten invertir en aquest temple, “però la prioritat és actuar en els que estan en poblacions habitades i on hi ha necessitat de culte”. 

 

Foto: Jaume Cardona

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats