Lleida
4/11° C (núvols)
97% 26 km/h


Tàrrega estrena un espai dedicat a donar visibilitat al dol perinatalPorta per nom ‘Empremtes’ i és el tercer de la demarcació


Tàrrega va inaugurar ahir el primer espai de la ciutat dedicat al dol perinatal, en record dels fills i dilles morts durant l’embaràs, el part o els primers dies de vida. 

S’anomena Espai Empremtes i té els objectius de donar visibilitat al dol gestacional i de posar a disposició de les famílies un espai físic on puguin retre homenatge als seus fills. L’espai es troba al cementiri municipal i està format per un monument metàl·lic sobre pedra blanca en el que s’hi veuen dos ocells dalt d’un arbre mirant com la seva cria marxa. Espai Empremtes va sorgir de la mà del Servei de Suport al Dol de Ponent, que van agafar la idea després de conèixer que a Calaf hi havia un espai d’aquestes característiques. “Ens va semblar una iniciativa preciosa i ho vam parlar amb les famílies per veure què els hi semblava fer-ho aquí”, va explicar la coordinadora de l’entitat, Begoña Jiménez, que va afegir que es tracta d’un espai simbòlic on tothom pot anar-hi a deixar flors, fotografies o qualsevol record. 

Segons la responsable assistencial de l’entitat, Montse Robles, la peculiaritat del dol perinatal és que està “desautoritzat” per la societat, donat que els nadons no n’arriben a “formar part”. Per aquest motiu, considera que espais com Empremtes són necessaris per ajudar als familiars durant el procés de dol. “Les famílies ho valoren positivament” perquè el que volen, explica Robles, és “que es parli d’aquests nadons i que es reconegui que han existit”. 

Robles també va destacar que és important que les famílies puguin disposar d’un espai “des de la privacitat” al llarg del temps, ja que al principi les famílies “estan acompanyades” però a mesura que passa el temps el seu entorn “se n’oblida”. També va afegir que la societat tendeix a “minimitzar-ho” amb “frases lapidàries com ets jove ja en tindràs unaltre o millor ara que més endavant”, les quals va dir, “es claven a foc i després es necessita moltes sessions per tractar-ho”. 

“De justícia”

Per la seva banda, l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, considera que “és de justícia” per a les famílies tenir un espai com aquest, donat que moltes vegades no tenen “ni l’oportunitat d’enterrar el nadó”. També va explicar que el monument, dissenyat per les tècniques d’urbanisme municipals, ha quedat “molt delicat” i “transmet el missatge”. 

A l’acte d’inauguració hi han assistit representants del Servei de Suport al Dol de Ponent i del consistori, així com famílies que han patit la mort perinatal dels seus familiars, els quals han fet una ofrena floral al monument.

Tercer monument

D’altra banda, cal tenir en compte que es tracta del tercer espai de les terres de Lleida dedicat als nadons que pateixen mort perinatal, després dels inaugurats a Cervera i Guissona. En els propers mesos, el Servei de Suport al Dol de Ponent esperen estendre la iniciativa a Lleida i a les altres capitals de comarca com Balaguer, les Borges o Mollerussa. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats