Lleida
17/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Un professor de l’Estudi General de Lleida va escriure el segle XIV el primer tractat contra la pestaJacme d’Agramunt, mestre d’arts i medicina, explicava als paers com frenar l’epidèmia que va arribar a Lleida pocs dies després


Per a molts, la biografia de Jacme d’Agramunt és poc coneguda. Nascut a Agramunt (Urgell), fou un metge i escriptor que destacà per la seva ingent i extensa investigació sobre la pesta negra, la pandèmia més devastadora en la història de la humanitat i que en pocs anys, del 1347 al 1353, va causar la mort de milions de persones. Segons alguns estudis, l’índex de mortalitat va arribar al 60 per cent a tota Europa. Malauradament, avui combatem amb una altra pandèmia, el coronavirus que, tot i que no tenen res a veure, ja ha causat la mort de milers ciutadans a tot el món.

En aquest preocupant context, i tornant a la pesta negra, cal remarcar que el primer text mèdic escrit en català sobre la malaltia va sortir de Lleida. Va ser redactat per Jacme d’Agramunt durant la seva etapa com a mestre de l’Estudi General de Lleida, ara la Universitat de Lleida. Un 23 d’abril de 1348, i davant els estralls provocats arreu per la pesta, entregà als paers de Lleida la seva obra Regiment de preservació a epídema e pestilència e mortaldats, un text de 14 pàgines on explicava als governants de Lleida com actuar per prevenir els efectes de l’epidèmia a través d’una sèrie de consells: la imposició d’una quarentena a qualsevol foraster que volgués entrar a Lleida, evitar anar a llocs poc airejats, retirar els fems dels carrers i places, no consumir fruites i verdures o no tenir contacte carnal amb la dona. L’any 1998, coincidint amb el 650 aniversari de la pesta negra, la UdL va divulgar una edició facsímil del text, enriquida per especialistes, que s’emmarcà dins els actes de commemoració del 700 aniversari de la seva fundació.

El manuscrit de Jacme Agramunt va ser descobert per l’arxiver lleidatà Enric Arderiu i al llarg dels anys se n’han fet revisions, la més recent la de l’investigador Francesc Cremades l’any 2016.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats