Lleida
18/32° C (sol)
97% 26 km/h

12 agost 2020

Decàleg del producte de proximitatEstem d’enhorabona, el producte local i de proximitat ha guanyat terreny. Per què? Per una simple i senzilla raó, la gent l’ha provat i quan proves enciams o cebes d’un hort mai pots tornar enrere. I no pots per molts motius que avui compartirem, concretament en seran deu.

Recordo la padrina Joana que de vegades ens deia allò de: “para, pensa una mica i llavors... fes!”. En aquest moment social de pandèmia molta gent ha fet aquesta reflexió. M’agradaria compartir amb tots i totes deu motius per si encara sabeu d’algú que hem de convèncer. Allí va el nostre decàleg del producte de proximitat.

El primer punt és la salut de la teva gent, dels de casa. De vegades gastem els nostres diners en oci, en roba, en tecnologia i quan anem a comprar triem unes pomes que costen 20 cèntims menys el quilogram que unes de Lleida. De veritat que per 20 cèntims renunciem a la salut dels nostres? Fa més de dos mil anys el sanador grec Hipòcrates ho va dir ben clar: “El nostre menjar hauria de ser la nostra medicina i la nostra medicina hauria de ser el nostre menjar”.

El segon punt aprofundeix en aquest sentit de salut de manera més personalitzada perquè pots arribar a cuina o menjar en cru aliments que et poden ajudar en la teva salut particular. En el darrer article vam explicar els beneficis de menjar patates, actualment és temporada de cebes. Imaginem que tenim problemes de circulació de la sang, sabem que les cebes eviten la formació de coàguls en la sang i promouen la circulació sanguínia. Descobrir que els aliments de proximitat tenen millors nutrients i capacitats saludables ens farà oblidar aquells 20 cèntims per quilogram que vist així són una misèria. Amb el menjar no estalviem, fem-ho amb altres coses.

El tercer motiu és que a l’Horta tenim uns grandíssims professionals. Una singularitat de l’Horta és que la nostra pagesia acostumen a ser petites empreses familiars, moltes d’elles amb llarga tradició la qual cosa assegura un tema d’alt valor, la seva autèntica vocació. I això amics i amigues no és un fet menor.

El quart aspecte parla de respecte i equilibri i és que la gestió que fa la pagesia de proximitat és molt més natural i respectuosa amb el nostre medi ambient.

El cinquè motiu és que aquests productes no els remenen intermediaris, van directes del tros a la llar i en molts casos l’aliment que t’arriba s’ha collit el mateix dia.

El sisè motiu és la producció de temporada, si compres de proximitat no tens sempre el mateix producte com passa a les grans superfícies. Comprar de proximitat et condiciona a descobrir els aliments de cada moment i els adequats pel temps que toca, els que de manera natural la natura ha disposat. 

El setè punt parla de l’economia circular en clau local. Si comprem a la nostra pagesia, aquesta viu a Lleida i també consumeix a la ciutat. Com es diu clàssicament, tot queda a casa.

El vuitè motiu és que comprant a pagès evites centrals de compres, que els aliments viatgin amb vaixells i camions. Es redueix la petjada ecològica de l’activitat agrària.

La novena raó és que la venda directa a domicili redueix la utilització de plàstic. Habitualment es fan servir envasos retornables com caixes i altres que fan aquesta activitat més sostenible.

I el desè aspecte és que consumint de proximitat ajudem a la conservació de l’Horta com a espai agrari i natural, com a pulmó verd de la nostra ciutat. Darrerament sabem que ciutats com Berlín estan invertint en la seva perifèria per aconseguir un entorn verd com té Lleida, en aque

st sentit som afortunats i hem de saber conservar aquest privilegi d’espai verd que cuida la nostra pagesia. L’Horta és més que un lloc on es cultiven productes, l’Horta és un espai social on viuen molts lleidatans i lleidatanes que de vegades no tenen els mateixos serveis que a la ciutat però que valoren l’entorn per sobre de tot.

A més l’Horta, el nostre petit paradís circular que literalment abraça Lleida per totes bandes, té moltes possibilitats de futur que anirem descobrint. Recordeu amics i amigues de compartir la lectura d’aquest senzill article amb algú que encara no consumeixi productes de l’Horta, en realitat els faríem un bon regal. Salut i bon dia!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: