Lleida
9/22° C (vent)
97% 26 km/h

27 setembre 2020

Lavanda ‘made in Horta’L’origen de la paraula lavanda prové del llatí “lavare” que vol dir rentar. I és que aquesta planta sempre s’ha associat a la neteja per la puresa de la seva olor natural i agradable. Expliquen que els grecs i romans ja utilitzaven la flor de lavanda per fer fragàncies casolanes i sals de bany i també està documentat que els egipcis en feien un encens molt reconegut.

Però hi ha una interessant història que va passar a Grasse (França) i que va ser l’origen de la popularització de la perfumeria. Es veu que al segle XVI la ciutat era coneguda per l’adobament dels seus cuirs i el treball de la pell en general per la qual cosa hi havia una bona indústria artesana al voltant d’aquest negoci. 

La llegenda explica que Caterina de Medici, una poderosa comtessa, va encarregar a un reputat adobador de cuir uns guants perfumats perquè aquests no fessin la típica i desagradable mala olor de pell vulgar. L’adober va utilitzar essència de lavanda i aquells guants van tenir tal èxit que es van fer populars per tota França, en part també per la fama de la cortesana Medici que tenia notables influències i contactes. L’èxit va seguir i amb el temps a Grasse es va desenvolupar una important indústria del perfum que encara avui en dia és referent mundial.

A l’Horta de Lleida tenim els amics i amigues de can Rosselló, una família de la Partida de Sot de Fontanet que va tenir la visió de cultivar aquesta planta aromàtica a les nostres terres. S’ha de valorar, i molt, la gent que fa apostes diferents, innovadores, arriscades i a la família Rosselló els hem de reconèixer aquest mèrit en la introducció del cultiu de lavanda a l’Horta. Actualment la família està en fase de promoció del cultiu i d’associació amb altres particulars per crear una cooperativa que pugui desenvolupar la infraestructura necessària per potenciar aquesta nova agroindústria. Qui sap si una nova oportunitat per la nostra Horta? Qui sap si un potencial espai de creixement econòmic per la ciutat? 

Sigui com sigui el que està clar és que a l’Horta tenim gent emprenedora com la família Rosselló amb el Francesc, la Núria, el Sergi, la Mònica i el David. Mereixen tots els èxits, per aquest esperit somiador que els impulsa endavant. Com sabem la lavanda és coneguda com a planta aromàtica i també planta medicinal. Se la reconeix per infinitat d’usos a partir dels seus olis essencials: analgèsic, regenerador cel·lular, sedant, ajuda a atenuar els símptomes de les grips i refredats.

També demostra propietats antisèptiques perquè en cremades ajuda a prevenir l’aparició de butllofes i ajuda a regenerar els teixits de la pell evitant infeccions. A més és molt utilitzat com antiinflamatori, sobretot en processos de reuma o artritis, ja que la lavanda ajuda a relaxar i calmar el dolor. Ja ho veieu, la lavanda és una planta molt polivalent i amb moltes utilitats per això se’n fan sabons, perfums, olis essencials, aromes i molts altres productes. Fins i tot una cervesa made in Horta.

Si aquest dies de juny voleu fer una activitat agrocultural de primera divisió, us recomano visitar els camps de lavanda d’Aromes de can Rosselló. Podreu passejar per l’Horta, collir lavanda fresca i si voleu interessar-vos per tots els productes associats a aquesta planta que gairebé és miraculosa. Feu-vos un forat a l’agenda amics i amigues que val molt la pena, ho dic per experiència.

Un dels més grans pensadors orientals, el xinès Lao Tzu (segle IV aC) va ser fundador del pensament més influent de la civilització xinesa, el taoisme, un corrent que té en compte l’equilibri que com a humans hem de tenir amb la natura. Lao Tzu va dir que l’alegria é un gran tresor per a les persones, que la confiança és el millor amic però que la millor possessió que podem arribar a tenir és la salut. Amics i amigues us convido a fer salut a l’Horta de Lleida!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: