Lleida
8/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

28 febrer 2020

Secrets de l'or líquidLes antigues civilitzacions del mitjà orient van descobrir i iniciar la producció de l’oli. Els egipcis en van modernitzar el seu ús i van descobrir les seves propietats cosmètiques. Els fenicis i els grecs van portar el seu conreu a la península Ibèrica on comerciaven amb les poblacions locals. Definitivament els romans van universalitzar el seu consum i ús a tota la mediterrània.

El famós escriptor, científic i militar romà, Plini el Vell, va viure durant el segle I de la nostra era i va deixar escrit que l’oli d’oliva era indispensable en la vida dels romans per tres motius. El primer com a ingredient culinari, el segon com a combustible per a la il·luminació de les llums d’oli que es feien servir a totes les llars i el tercer com a ungüent que els romans es posaven a la pell quan anaven a les termes.

En l’edat mitjana la paraula per definir l’oliva va derivar de diferents arrels. La primera originària del llatí oliva que va influir en el català per la forta dominació romana. Una altra rama etimològica va ser originària de l’àrab que es parlava a l’Al-Àndalus on utilitzaven la paraula azzaytúna que va derivar en la paraula aceituna que s’utilitza en castellà. Els dos termes van seguir camins paral·lels i aquestes són riqueses de les nostres llengües que també ens parlen de la interessant història i de les diferents cultures que ens han influenciat durant segles.

L’oli és un pilar fonamental de la nostra cultura gastronòmica i de la dieta mediterrània. Perquè com va dir l’escriptor francès Georges Duhamel: “El mediterrani acaba on l’olivera deixa de créixer”. El passat 15 de desembre un lleidatà emprenedor, l’Ivan Caelles, em va convidar a la presentació del seu nou projecte al Pallars Jussà. La seva família té terres amb oliveres a la Vall de Barcedana i des d’aquest raconet desconegut de ponent han iniciat un projecte de producció d’oli d’oliva verge extra de muntanya, una curiosa novetat. 

La presentació va ser com s’acostuma a dir oli en un llum perquè ens van mostrar un projecte que neix estimant el territori, reivindicant els valors de les arrels familiars i apostant sense complexos per la qualitat. En aquest acte vaig conèixer al Xavier Ruzafa un expert en olis que regenta la Oleoteca Oro Líquido a Barcelona. Ruzafa ens va explicar els beneficis de l’oli extra verge.  Un oli que afavoreix el sistema immunitari, retarda l’envelliment, controla la pressió arterial, demostra beneficis cardiovasculars, ajuda al control dels nivells d’insulina i sucre en la sang a les persones amb diabetis i, a sobre, conté una molècula (oleocanthal) que destrueix cèl·lules canceroses.

Després del llistat de propietats saludables, en Xavier ens va preguntar de manera provocadora: Quant pagaríeu per un elixir que us garantís aquest paquet saludable? Bona pregunta, veritat? I realment vaig reafirmar-me en un pensament que he d’anar reforçant, estalviaré en moltes coses però no en alimentació saludable i menys quan tenim productors de proximitat a tocar de casa nostra.  

Aquests dies les bones notícies de l’oli ens acompanyen perquè la Dolors Sansa, emprenedora lleidatana, també ha fet un pas endavant envasant un altre oli d’oliva extra verge natural de l’Horta, concretament de la Partida Torres de Sanui. Llarga vida per aquests emprenedors i emprenedores! De la jornada que us explicava abans compartim dos trucs senzills que ens va explicar el Xavier Ruzafa per reconèixer un autèntic oli verge extra.

El primer truc és olorar-lo, si l’olor és fresca i us trasllada a la flaire de l’herba o de fulles d’olivera llavors sabem que anem bé. Però el truc definitiu és provar-lo, si quan tastes l’oli deixa picor a la boca vol dir que conté omega 3 i, per tant, ja podem afirmar l’autenticitat de l’anomenat or líquid. 

L’Ivan també ens va regalar una preciosa paraula pallaresa molt adequada al seu projecte. La paraula entrelluscament, sinònim d’albada i que escenifica la sortida del sol al matí. I sí, també sento bones vibracions en veure l’entrelluscament o el creixement d’aquests projectes agroalimentaris, familiars, de proximitat i de molta qualitat.

Decidit, Iván i Dolors m’heu convençut, per això aquest Nadal regalaré oli d’oliva verge extra, regalaré salut. Bones i saludables festes a tots i totes!SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: