Lleida
9/22° C (vent)
97% 26 km/h

27 setembre 2020

La llei de les formiguesLa vida política del nostre país i de la nostra Paeria està plena d’exemples de confrontacions partidistes que, de vegades, més que buscar el servei a la ciutadania volen treure’n benefici o desgast per l’adversari polític. Fa poc hem conegut que el PSC de Lleida ha proposat de fer un ple monogràfic sobre l’Horta, em sembla una iniciativa molt encertada perquè l’Horta necessita, com aigua de maig, aquest espai de debat.

Ara bé, com serà aquest debat? Com utilitzaran aquest ple les diferents formacions polítiques? Serà un ple per proposar millores de serveis concretes a la ciutadania o serà un ple per fer el que és tan típic de “tirar-se els plats pel cap”. Molts esperem, de tots els partits, que l’acció del ple sigui la més constructiva possible perquè l’Horta mereix aquesta unió d’acció, perquè l’Horta ha de ser projecte comú i oportunitat de ciutat.

Durant més de 10.000 anys l’espècie humana hem sigut pagesos i ramaders per alimentar les nostres comunitats, durant aquest temps s’han domesticat més de 250 tipus de plantes i prop de 500 animals. Fa poc s’ha descobert que les formigues produeixen el cultiu d’uns fongs a dins dels seus caus per alimentar la seva colònia, o sigui que curiosament aquests petits i manyosos insectes també es dediquen a la pagesia a part de la seva coneguda labor de recol·lecció.

Diu un antic proverbi persa: “Si les formigues s’uneixen poden arribar a vèncer un lleó”. I tot plegat m’ha fet pensar en la gent de l’Horta, en la nostra unió per aconseguir serveis justos, projectes comuns que ajudin a revitalitzar el nostre territori. I, sí, si anem junts ho farem per això també hem de demanar als nostres representants electes que quan facin el debat de l’Horta el plantegin de la manera més constructiva possible i que ho facin per la bona gent de l’Horta que està cansada de paraules i paraules.

Volem millores concretes en serveis importants com la seguretat, connectivitat, neteja i altres. Tot plegat també m’ha recordat que la passada primavera, concretament el 29 de maig, es va aprovar la LEA (Llei d’Espais Agraris) al Parlament de Catalunya amb 125 vots a favor, cap en contra i 3 abstencions. Recordo que vaig tenir ocasió de parlar amb ponents de la llei com l’Óscar Ordeig del PSC i en Marc Solsona de Junts per Catalunya, també amb la Consellera, Teresa Jordà d’ERC.

Tots tres i la resta de representats dels diferents partits van demostrar complicitats buscant el màxim consens en favor del sector agrari. Aquest fet és un bon exemple de política moderna i al servei de la gent. Voldria compartir una cita textual del preàmbul de la llei on parla d’espais agraris periurbans, com és el cas de l’Horta, quan diu: “Cal destacar el paper que juguen els espais agraris i l’agricultura en entorns urbans i metropolitans, que esdevenen una infraestructura pel fet d’ésser una activitat econòmica i de proveïment alimentari de proximitat i per llurs funcions ambientals i socials.

El Comitè Econòmic i Social Europeu recorda ‘la fragilitat en què es troben els espais agraris periurbans i l’agricultura periurbana europea’ i proposa la necessitat de donar estabilitat al sòl agrari periurbà ‘mitjançant instruments i mecanismes que la garanteixin, reduint al màxim la pressió urbanística i els usos aliens a l’activi’at agrària i facilitant l’accés a l’ús agrari de la terra’”.

Dues màximes de la LEA per protegir la nostra Horta, reduir la pressió urbanística i facilitar l’ús agrari. A les quals afegiria la dotació de serveis adequats i equivalents a la ciutat així com la projecció econòmica de les empreses familiars en la diversificació productiva i en la possibilitat de fomentar activitats agroturístiques que ajudin a visibilitzar la producció de qualitat que es fa a l’Horta de Lleida. 

Animo a totes les regidores i regidors de la Paeria a treballar pel bé comú de la nostra Horta, a sumar, a construir plegats i a no fer espectacles partidistes. Ara, més que mai, necessitem que apliqueu la llei de les formigues perquè junts ho podrem fer, perquè junts l’Horta tindrà aquest futur pròsper. Seguirem el ple monogràfic de l’Horta amb molt interès, desitjo un ple municipal constructiu i molts encerts per l’Horta i per Lleida. SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: