Lleida
4/10° C (boira)
97% 26 km/h

1 desembre 2020

La força de la recuperacióAmb aquest lema s’ha presentat aquest any el Congrés Nacional de les Empreses Familiars. Dilluns i Dimarts passat es va realitzar telemàticament des de Madrid (s’havia de fer presencialment a Pamplona enguany, però la pandèmia ha fet canviar els plans) la trobada anual de les empreses familiars espanyoles.

I és que, el 2020 serà recordat per tothom com l’any de la Covid, en primer lloc, per l’elevat nombre d’afectats i morts per culpa del virus, i en segon, per l’any en què, tot i venir d’una etapa de pau i bonança, la situació econòmica es va contreure brutalment castigant el PIB, l’ocupació i la situació en què es trobaven moltes empreses i autònoms.

Al llarg d’aquests dos dies de Congrés, han intervingut des de personatges polítics de primera línia, com la vicepresidenta Nàdia Calviño o el cap de l’oposició Pablo Casado, fins a experts mundials en la pandèmia de la Covid 19, o les tradicionals taules de casos d’èxit de relleu empresarial, i finalment, definir estratègies de sortida i recuperació davant la situació actual.

I com és habitual, l’enquesta que es fa anualment a les empreses familiars, ens ensenya quin és el pensament actual que tenen aquest tipus de societats mercantils davant el present i el futur que vindrà. Enguany els empresaris ens han dit que s’augura un creixement fràgil de l’activitat sense creació de treball, en contraposició a la situació que s’ha viscut els darrers set anys, on el pensament sempre era d’augment de l’activitat amb intensa creació de treball.

Les vendes, amb un 42% dels enquestats, que pronostiquen que seran similars a les de l’any anterior, i un 31% en diuen que serà menor. Els beneficis que s’obtindran d’aquest 2020 manifesten els empresaris familiars que serviran per reinvertir-ho a l’empresa en un 58%, i en gran part en aspectes com la digitalització o el medi ambient. Pel que fa a l’ocupació, un 63% creu que es mantindrà els nivells d’ocupació actuals, tot i que puja l’índex d’empreses que pensa en la reducció de plantilla.

Un 71% ha apostat pel teletreball a les seves empreses i un 56% ha fet algun ERTO durant aquests vuit mesos de situació excepcional. Respecte a apostar pel país, la inversió que es farà a Espanya se situa en un 52%, davant d’un 48% que ho faran a l’estranger. La preocupació futura de les famílies empresàries passa per un pla estratègic futur, poder augmentar la seva dimensió, garantir la continuïtat, crear oportunitats de treball, i com és obvi, augmentar benefici.

I finalment, pel primer semestre del 2022 auguren que començarà a haver-hi els mateixos valors econòmics que hi havia abans de l’entrada de la pandèmia. Els empresaris familiars també s’han posicionat davant del que pensen que farà falta al país davant de la reconstrucció que vindrà, i afirmen que les infraestructures, l’aposta cap a la digitalització i les noves tecnologies, la transició energètica, i la inversió en educació i formació són aspectes a tenir en compte per quan sortim de la situació actual.

Però també cal esforçar-nos en la modernització de l’administració en l’Espanya de la reconstrucció, és un bon moment per a fer canvis, i més en situacions com l’actual, on que canviaran les relacions entre les persones, empreses i administracions.

Vist des de dalt, l’afirmació que ha fet el nou president de l’Institut de l’Empresa Familiar, el català Marc Puig (de la nissaga de perfumistes), on ha citat que: “Quan sortim d’aquesta crisi, i les crisis serveixen per canviar els esquemes, les empreses que hagin sabut fer-ho avançant-se als temps seran les que sortiran reforçades”, diu molt dels deures que han de fer les empreses, les persones i les administracions davant d’aquest moment actual.

I si a això li afegim el paper de les empreses familiars davant d’un futur amb compromís amb el territori i amb l’entorn que les acull, i l’aposta en ser sostenibles en la seva activitat diària, ens demostra quines seran les societats empresarials que lideraran la sortida de la crisi actual i tindran la força de la recuperació tant desitjada.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: