Lleida
14/29° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

23 setembre 2020

Noves cares mèdiques a LleidaNo vull ser agosarat, però quan algú parlava en un passat de la sanitat pública a Lleida, sempre s’hi veia les mateixes cares o perfils donant la cara a les diferents situacions en què ens trobàvem. Les rodes de premsa, declaracions als mitjans, entrevistes,... solíem veure el Cap de torn dels Serveis Territorials de Salut, el director de l’Arnau, algun dels gerents dels hospitals privats de Lleida, i poques vegades hi veiem algun facultatiu que parlava de les campanyes que teníem en aquell moment (vacunació de grip, novetats en especialitats,...).

Però he de reconèixer que les darreres setmanes, arran de la situació actual que ens trobem amb la Covid-19, hem descobert –mediàticament parlant– uns professionals, joves, amb molt de bagatge i amb ganes de fer pública l’actual situació que es respira als centres de salut, informant puntualment de com va esdevenint-se a Lleida la pandèmia, tranquil·litzant a la ciutadania de què cal fer i cap a on cal anar. Si seguim la cadena lògica d’una infecció, aniré parlant d’aquests metges que s’han anat familiaritzant amb nosaltres darrerament i que cal felicitar-los per la brillant tasca que estan realitzant.

Tenim el cas del Dr. Sergi Gòdia, que és metge del consultori de Torres de Segre. Ell es un dels primers professionals que té contacte amb possibles infectats de Covid, com a metge de família que és. Tot i així, el seu nom va associat al de Metge 2.0. Els seus constants treballs a Internet i a les xarxes socials, promouen la fi del Dr. Google (aquell que tot ho sap) i la creació de més App mèdiques. Tot per tal de fomentar l’ús diari de les noves tecnologies per part dels pacients i evitar el pas per les consultes. A Torres han passat de 40 a 20 pacients diaris amb les seves “teràpies en línia”.

Un cop passi la pandèmia, un dels hàbits que segurament cambiaran serà el de la visita habitual al senyor metge. Que us hi jugueu? Un altre exemple és el de la Dra. Pilar Vaqué, que lidera l’equip del CUAP de Lleida. Aquest és el segon filtre que es troben els possibles casos de pacients de Covid a Lleida. La carpa de davant de la Guàrdia Urbana de la capital és l’espai on conviu diàriament des de fa uns dies, i la seva primordial tasca és la derivar cap a casa casos lleus o bé conduir-los cap a l’Hospital Arnau de Vilanova.

És important també la feina de recerca de dades que es realitza, ja que la millor manera d’aturar la pandèmia, és saber d’on procedeix. El Dr. Oriol Yuguero, no és un novell en l’aspecte mediàtic i d’adquirir responsabilitats. Al seu currículum hi ha un llarg bagatge en el sector públic i és una persona que s’haurà de tenir en compte en un futur. No arriba als quaranta anys i al seu currículum professional hi ha la de Metge d’Urgències (següent pas que tenen els malalts Covid), membre a l’IRB, professor associat a la Facultat de Medicina de Lleida i recentment nomenat com a un dels trenta membres que treballaran en el Comitè per a la Transformació del Sistema Públic de Salut. Amb l’edat que té, se li augura tot un gran futur per davant, al Dr. Yuguero caldrà seguir-lo atentament...

I finalment hi ha el Dr. José Luis Morales-Rull, que és el responsable de les plantes Covid-19 a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Aquest metge de medicina interna té l’enorme responsabilitat d’acollir els malalts que tenen més complicacions per superar aquesta malaltia, i que tants estralls econòmics i socials ens està donant.

Les seves aparicions en premsa, concises, amb serenor, sense contagiar-nos la gravetat de la situació però advertint-nos que cal prendre mesures constantment a fi que la situació no es converteixi en caòtica. La seva tasca no es conforma només amb la gestió de les plantes crítiques de l’Arnau, sinó que és un important investigador (és membre de la Societat Española de Medicina Interna), i de l’actual situació de la COVID, ha aconseguit mitjançant estudis efectuats des del passat mes de Març, poder-se anticipar a les característiques dels malalts i l’actitud de la malaltia en cadascun d’ells.

Vist des de dalt, aquests quatre metges són un exemple de la capacitat que hi ha al nostre territori i de com s’està treballant per poder capgirar l’imatge que es té de Lleida en la gestió de l’actual sistema de salut. Òbviament Lleida mai serà una Barcelona, Madrid o Pamplona, però ja hauria de ser el moment en què la situació sanitària a la regió de Ponent canviés. Arreu del territori català hi ha nous hospitals públics (com Reus, Igualada, la Garrotxa, Sant Creu i Sant Pau...) creats amb grans inversions o bé hi ha a la resta de províncies un conglomerat hospitalari públic envejable. A Lleida potser ja va essent hora que el mític edifici del “Seguro” tingui una reforma integral (i no l’actual d’anar fent obres cada dos per tres) o bé que s’executi un de nou que sigui un referent i dotat de l’última tecnologia mèdica. Aquesta seria una de les millors aportacions que podria fer el govern de la Generalitat per tal de compensar l’actual situació de confinament que ha patit el Segrià i a la Noguera. O es que a la conca d’Òdena no s’ha fet això també?SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: