Lleida
6/12° C (pluja)
97% 26 km/h

12 desembre 2019

Un futur de tres lletres: UdLEl passat 22 de març es varen commemorar els 25 anys de la creació del Consell Social de la UdL (Universitat de Lleida), i més que parlar de l’enorme poder de convocatòria que va tenir l’acte; on es va aconseguir reunir a tots els presidents que ha tingut la Generalitat durant aquest anys de vida de l’ens univertari –a excepció d’en Puigdemont i en Maragall, un per raons òbvies i l’altre per motius de salut perfectament coneguts per tothom–; hem voldria centrar en la gran tasca que fa una organització com aquesta, dins d’un estament públic amb més de 700 anys d’història com és la nostra Universitat. Les funcions del Consell Social de la UdL, a grans trets, es caracteritzen pel seu enorme compromís social i de col·laboració que ha de fer la Universitat amb la societat, tant en la vessant civil, com en la pública o com en el teixit productiu. El Consell ajuda a exterioritzar les activitats que fa la comunitat universitària, i així com també, ha de fer de receptora de les necessitats que demana la comunitat on és troba, i que una institució com és la Universitat, ens pot ajudar a resoldre-les. En el cas de Lleida, la UdL compta amb uns alts nivells de prestigi i de qualitat avalats per rànquings universitaris estatals, amb els avantatges de tenir-la pública, propera i compromesa amb el seu territori. La feina que ha fet el Consell durant tots aquests anys ha estat enorme i deixant de banda les tasques de control econòmic, pressupostari o patrimonial; els diversos presidents i membres que ha tingut han volgut deixar palesa la seva petjada amb una independència política, lluitar per fer una Universitat més humana, i una programació i gestió universitària creada en col·laboració amb els rectors i els seus corresponents equips (professors, alumnes i personal administratiu) que han anat tenint aquests darrers cinc lustres. Aquesta tasca ha estat definida en criteris i prioritats estratègiques que pertocava a cada moment, tot per tal de deixar una Universitat millor que la que s’havien trobat quan varen entrar al Consell.
Actualment considero que la Universitat de Lleida es troba davant d’un gran repte futur, la formació de nous valors que puguin arribar a ser referents en la seva comunitat, i fer que la institució continuï essent un líder en investigació i innovació en el nostre país. La base que tenim a Lleida es sòlida, però cal continuar treballant la col·laboració entre el teixit social i l’universitari. Les revolucions del coneixement i la tecnològica en les que estem immersos, han entrat de ple en la Universitat també, i cal que la comunitat universitària fomenti el desenvolupament personal dels alumnes per a un futur exercici de responsabilitat ple de valors. Els joves que actualment estan en estudis universitaris, han crescut amb una crisi (la del 2008) i sembla que properament podran viure’n una altra (així ho diuen els indicadors alemanys en descens, tipus d’interès baixos, notícies d’alerta de grans companyies com General Electric, líders mundials ineptes,..). I aquí és on vaig, els excessos sempre van acompanyats d’un efecte pèndol, i si arribem a entrar en una nova etapa social similar a la passada, ens calen líders i professionals amb dos grans reptes: preservar els valors socials que els darrers anys ens han fet més lliures i evitar que la revolució digital sigui la que ens tregui de la crisi, doncs tota aquesta feina és del pensament i de les persones. Lleida, ciutat i regió, té un poder notable i necessita de la Universitat per fer-se gran, i la UdL ha d’aportar nous instruments als ciutadans per tal que el potencial lleidatà continuï en augment. I és per tot això que el Pla Estratègic del Consell Social i el de la Universitat (amb un recentment estrenat nou Rector) cal que tinguin un bon redactat, que estigui actualitzat i que contempli les revolucions que tenim a tocar.
Vist des de dalt, estem en temps de canvis accelerats i la UdL ha d’assegurar-se que continua essent una institució per al benefici de futures generacions, tot presumint de valors com els de la professionalitat, la qualitat humana i el de la independència política com a estendards, tot per tal d’assegurar una credibilitat institucional i social. El repte és molt gran i el context és molt difícil, però estic segur que amb una bona dosi de dinamisme i una riquesa de criteris que aporta el “paper clau” del Consell Social de la UdL, la transformació que viurà Lleida i els seus habitants, com a principal capital agroalimentària del sud d’Europa, vindran amb el suport de professionals que impulsin la investigació, generin coneixement, i transfereixin innovació i desenvolupament al nostre territori. Però cal que el Consell Social sigui curós en vigilar que per més coneixements tècnics que adquireixin els nous titulats universitaris, de poc serviran si no s’enquadren en el context adequat. SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: