Lleida
4/10° C (boira)
97% 26 km/h

1 desembre 2020

Les tres L en el futbol modernAhir a la nit es va jugar la primera de les dues semifinals de la Champions d’aquest atípic any. Del partit Leipzig-PSG n’ha sortit un guanyador, que serà el que s’enfrontarà al que venci del partit d’avui entre el Bayern de Munic i l’Olimpique de Lió. Total, que dos equips francesos i dos alemanys són els que tindran la possibilitat d’endur-se enguany l’‘orelluda’ cap a casa.

Si anem a fer una anàlisi del que simbolitza aquests dos partits, més que del que se’n deriva en l’aspecte esportiu i identitari, podrem extreure que del partit d’ahir en va resultar el del nou model del futbol basat en diners, compres de clubs o fins empresarials; i del partit d’avui, no deixa de ser un enfrontament de clubs històrics de tota la vida, propietat de socis anònims i fidels als seus colors.

En parlaré més àmpliament del primer model. Del cas del PSG, és ben sabut i parlat que durant els darrers anys ha rebut una injecció financera per part del Fons sobirà qatarià, que es va apoderar del control i propietat del club mitjançant la societat Qatar Sports Investment. Els petrodòlars han estat els culpables de la plantilla estel·lar que té el club francès, on sobresurt l’exblaugrana Neymar.

El cas del Leipzig és realment sorprenent. La firma de begudes Red Bull, va comprar el passat 2009 –si, si, fa 11 anys– un club amateur d’un municipi proper a la ciutat de la regió de Sajonia per tal de crear el RB Leipzig (amb les dues inicials davant de la firma comercial).

Des de la lliga més baixa alemanya ha anat ascendint fins a arribar el passat 2017 a entrar a la Bundesliga (la primera d’Alemanya). El 2018 arriba a ser subcampió, tenint per davant el Bayern, i aquest any és semifinalista de la Champions.

cas sorprenent, que s’ha adaptat a la normativa de la federació de futbol del seu país, i que forma part del conglomerat esportiu d’aquesta marca de begudes energètiques. A més a més de les escuderies del motor, aviació o altres disciplines esportives de risc, en el cas del futbol hi ha quatre equips en lligues mundials: el citat RB Leipzig (Alemanya), el Red Bull Salzburg (Àustria), el New York Red Bulls (Estats Units) i el Red Bull Brasil (Campinas, Brasil). Gràcies a tot això, els jugadors poden intercanviar-se amb els equips del grup.

El cas del Leipzig, com era d’esperar, ha portat polèmica. No només als despatxos, sinó també en l’aspecte social de Leipzig i dels camps de futbol alemanys. Aquesta ciutat de l’antiga RDA havia tingut un equip a la primera divisió en les lligues d’aquelles èpoques, però actualment, els dos equips de la ciutat, no deixaven de ser modestos.

El RB Leipzig, tot i comprar la plaça d’un equip de cinquena divisió (el SSV Markrastädt) no deixa de ser un equip sense ànima. Fet que a la ciutat, durant les etapes anteriors, els seguidors dels altres equips locals van arribar a boicotejar els entrenaments del club (tot i que ara, amb Champions i Bundesliga, ha captat molts socis locals que venien dels altres clubs de la ciutat) o bé actualment, com els fans d’equips rivals de la Bundesliga en critiquen –amb pancartes pujades de to– l’ascens i com ha arribat a aconseguir ser el subcampió del país.

Un altre cas similar el tenim amb el Leicester anglès, on el gegant tailandès de botigues King Power, el va comprar el 2010, aconseguint que el 2016 en guanyés la Premier League, tot a base d’una forta injecció de diners al club i un gran efecte payback als seus establiments...

Vist des de dalt, tant de bo mai tinguem un RB Reial Madrid, un RB Barcelona, un RB València o un RB Betis, ja que seria acabar amb la tradició, els valors i els sentiments que varen generar la base i l’inici d’aquest esport meravellós. A Lleida, d’ençà de la desaparició de l’antiga Unió Esportiva Lleida, que l’ànima romàntica del futbol passat també ha desaparegut. Ens trobem que cada cop hi ha més adeptes que odien el futbol modern, costarà molt trobar casos com el de l’Eibar basc, de com va pujar a Primera sense deixar de ser propietat de milers de seguidors.

I com apareixeran persones, com el Sandro Rosell, que està gestant noves corrents en el món del futbol, on tornin els valors, es fomenti la base, es recuperi la humanitat i es generi respecte, que tant s’ha perdut actualment per culpa dels interessos, els diners i el negoci que porta l’esport rei.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: