Lleida
9/22° C (vent)
97% 26 km/h

27 setembre 2020

U.S.Un militar, amb “U.S.ARMY” al pit, en formació. Casc amb pantalla, escut. És un home negre amb uniforme de l’exèrcit enmig d’una concentració pacífica contra el racisme. El seu cos no es mou, els seus ulls ho escruten tot al seu voltant. No crida, mou els llavis, xiuxiueja. “I’m black and proud... I’m black and proud”.

Mark Esper és el secretari de Defensa nord-americà i no ha tingut una setmana fàcil. Ha hagut d’anul·lar una ordre del Pentàgon que volia enviar soldats en actiu a controlar els carres de la capital, tal i com havia “deixat caure” Trump en la seva incontinència verbal eixelebrada.

Esper ja va afirmar en roda de premsa que era contrari a enviar tropes a “dominar” els carrers del país i menys encara en una situació que no era “urgent ni extrema”.  

Muriel E. Bowser, alcaldessa de Washington DC, rebateja un carrer que arriba fins a les portes de la Casa Blanca amb el nom Black Lives Matter Plaza. El moviment l’acusa d’instrumentalitzar la lluita i d’usar-los contra Trump, amb qui la política té una guerra oberta pel control de la ciutat. 

La National Football League (NFL) recula. Aquests darrers 4 anys, des que Colin Kaepernick va posar el genoll a terra quan va escoltar l’himne, els amos dels equips i la lliga en general han tingut un comportament patètic. Kaepernick va acabar a l’ostracisme, van crear sancions per als jugadors que posessin en genoll a terra i van sucumbir a totes les pressions trumpistes. I ara, ara!, la NFL reconeix no haver escoltat els jugadors i “l’opressió sistèmica als afroamericans”. Tard, molt tard. 

Hem començat a veure New Black Panthers a Atlanta i Decatur (Geòrgia), participant en les marxes de protesta. Eren la primera línia de la protesta, de negre rigorós i ben armats. De moment, cap problema.

Els Panteres Negres originals es van fundar l’any 1966 a Califòrnia i es van dissoldre l’any 1982. En canvi, aquest New Black Panther Party es va crear el 1989 a Dallas. Els primers no consideren els segons els seus successors, i el Southern Poverty Law Center (SPLC) tipifica les Noves Panteres com a grup d’odi. Ja veurem com acaba el tema.  Justin Trudeau, primer ministre de Canadà, porta la comunicació política a un altre nivell.

La primera vegada que un periodista l’interpel·la sobre les protestes a Estats Units, la seva resposta comença amb més de 20 segons de silenci abans parlar.  I divendres el vèiem amb un genoll a terra, enmig de la protesta solidària amb el Black Lives Matter d’Otawa. Missatge contundent per al seu president veí. 

Parlant de comunicació, The Washington Post ha tret a la llum documentació interna de Facebook. Els empleats de la tecnològica van demanar a Mark Zuckerberg una reunió arran dels tuits publicats per Trump sobre els primers disturbis i el malauradament famós “Quan comença el saqueig, el tiroteig comença”. Una enquesta interna i el debat amb els executius negres de la companyia han estat els detonants.

En resum, el malestar intern és evident, molts creuen que pateixen una relació abusiva per part de Trump i volen que canviïn les polítiques entorn a la lliures expressió de la plataforma, per a verificar els fets que s’hi publiquen i eliminar el discurs de l’odi, amb una clara aplicació als polítics (per no dir Trump directament). Hi ha revolta interna a Facebook perquè saben que els volen assimilar a un instrument pur de campanya de cara a les eleccions del novembre. Veurem si segueixen el camí de Twitter... o no.

Feliç setmana de fase 2 (segur que la vostra serà millor que la que tindrà Trump).SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: