Lleida
6/15° C (sol)
97% 26 km/h

25 febrer 2020

El castell de Dràcula no existeixRotundament! No existeix cap castell del Comte Dràcula. Ni a Romania, ni a Transsilvània, ni a Balahia, ni a Europa. Per què li diuen al Castell de Bran, el Castell del Comte Dràcula, que tant turista recluta cada any vingut de mig món?

Abraham Stoker, novel·lista nascut en Clontarf (Irlanda), autor de la famosa novel·la sanguinària i de terror Dràcula, escrita en 1897, conegut amb el pseudònim de Bram Stoker, tenia acabada aquesta a la fi del segle XIX, però no tenia títol. Viatjava i viatjava pel vell continent a la recerca d’alguna pista que li obrís la llum a aquest pretés encapçalament del seu nou llibre.

Convertit en rata de biblioteca, va recalar a la Biblioteca Nacional de Bucarest i se li va encendre la llum quan va passar pels seus ulls el nom del fill del Príncep romanés Mircè el Vell, Vlad Dracul. “M’agrada el nom de Dracul per al meu llibre”, va comentar l’escriptor irlandés. Ho va prendre, ho va fer seu i ho va encapçalar en la portada del volum.

Vlad Dracul, de jove, va anar a estudiar a Hongria i durant l’estada en aquest país, li van fer membre de l’Ordre dels Dragons hongaresos. Quan va retornar al seu feu i va voler traduir a l’idioma nadiu la paraula drac es va adonar que aquesta no existia.

Conscient del tema en qüestió, el personal acadèmic a la recerca d’una solució al problema, va realitzar una adaptació o conversió dialèctica, passant l’expressió drac a la de dracul. Com era fill del príncep Mircè el Vell, als sobrenoms a Romania a la classe monàrquica sempre se li afegia per tradició una “a”. Per tant, Dracul es convertia automàticament en Dràcula.

Però com s’entén que el llibre de Stoker portés el nom de comte, quan al país dels Carpats mai no ha existit aquest títol nobiliari; sí el de príncep. Bé, això va ser una barreja de comte, molt habitual a Hongria, per l’estada durant la joventut del fill de Mircè el Vell, i Dràcula. Bram Stoker es mostrava satisfet amb el títol d’El Comte Dràcula.

En els anys 60 i 70 del passat segle, alguns dels lectors del seu llibre quan viatjaven a Romania preguntaven sobre on estava el Castell del Comte Dràcula que Stoker en el llibre esmentava.

La resposta: “No ho sabem. No sabem a quin castell es refereix”. Més tard, va saltar l’espurna i algú, amb dots de màrqueting turístic i d’imaginació, va apuntar que el castell al qual es referien és el de Bran, situat a una hora amb cotxe de Bucarest, en Transsilvània.

Realment aquest castell, d’estil gòtic, és el que en 1920 la ciutat de Brasov li va regalar a la segona reina romanesa, Maria, per haver ajudat la reunificació de Transsilvània a les altres regions de Romania. Aquesta és la versió real del tema, i no una altra que s’ha de situar-la en el pavelló de l’imaginari, de l’incert, de la llegenda, o de la invenció en estat pur.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: