Lleida
14/29° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

23 setembre 2020

La Grand Place de Brussel·lesÉs la plaça més bella del món. Ho dic amb rotunditat, sense embuts, sense traves. Ni el més escèptic dels mortals que l’hagen vist s’atreveixen a contradir-ho. Potser n’hi ha una altra igual, però més espectacular, no! Què té la Grand Place de Brussel·les per ser considerada per la immensa majoria de persones que la visiten com la més espectacular? Molts elements arquitectònics, històrics i plàstics.

Tot i que el 13 d’agost de 1695, Brussel·les va ser bombardejada per l’exèrcit francés, destruint una part molt important del seu conjunt, el que es va salvar d’aquesta agressió bèl·lica va ser construït novament des dels fonaments, prevalent l’estil barroc que es pot veure en l’actualitat des de qualsevol racó.

La que va ser originàriament plaça del mercat de flors i que en l’actualitat encara es continuen venent al matí, és Patrimoni Mundial de la Unesco. Com edificis més emblemàtics de la Gran Place destaca amb llum pròpia l’Hotel de la Ville (Ajuntament); les parts més antigues daten del segle XIII, sent la seua torre dissenyada per Van Ruysbroek i coronada per una estàtua daurada de Sant Miquel. També el Museu d’Història Local, la Casa del Rei d’Espanya, i la casa on es va signar el Manifest de Marx i Engels.

La Casa del Rei, que mai va pertànyer a cap rei ni tan sols va allotjar a ningú de la reialesa, alberga en l’actualitat el Museu de la Història de la ciutat. En llengua holandesa es coneix com a Broodhuis, i el significat literal és “la casa del pa”, pel fet que en aquest lloc se situava el mercat del pa. En el seu catàleg de peces estan censades obres d’art que corresponen als segles XV i XVI. La sala més famosa és la que conté uniformes cedits per vestir a l’escultura del nen més emblemàtic de Brussel·les, el Menneken Pis.

El Menneken Pis, que no està situat en la mateixa Grand Place, encara que sí a un tir de pedra d’aquesta, és el símbol de la ciutat. És una de les icones més visitades per turistes i curiosos.

La llegenda del Menneken Pis diu que Brussel·les va patir un gran incendi i el nen “prodigi” es va fer pipí sobre el foc i el va apagar. Una altra referència que fa al·lusió a aquest és la que diu que durant la Segona Guerra Mundial, França va bombardejar Brussel·les i una bomba no va esclatar. Menneken Pis va fer pipí sobre ella, i així va evitar que explotés.

Són molts i molt bells els edificis que completen la Grand Place, reconstruïts i decorats després de la destrucció de la ciutat en 1695. Formen un preciós conjunt barroc, del qual destaca la casa dels Ducs de Brabant, que és el més gran que llueix la plaça, amb les seues espectaculars escultures a la façana dels ducs de Brabant. Ara alberga un museu dedicat a la xocolata.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: