Lleida
4/16° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

22 novembre 2019

Refranys cèlebres de la gastronomiaEl món de la gastronomia, els vins i l’art del menjar està carregat de múltiples refranys, frases i cites cèlebres que s’han immortalitzat per la seva enginyosa saviesa i per qui les ha encunyat. Aquesta, és, possiblement, la disciplina de la societat més generosa i abundant en la creativitat literària. Algunes estan en boca de molta gent recurrent que les ha immortalitzat, invariablement.
Per als amants de la cultura de les begudes, Benjamí Franklin, un polimatia nord-americà i un dels pares fundadors dels Estats Units, va encunyar aquesta: “En el vi hi ha saviesa, en la cervesa hi ha força, en l’aigua hi ha bacteris”. Mark Twain, escriptor, humorista, empresari, editor i conferenciant nord-americà, que va ser elogiat com el millor humorista que ha tingut aquest país nord-americà, va deixar escrit per a la posteritat aquesta frase, “El secret de l’èxit en la vida és menjar el que t’agrada i deixar que el menjar combati dins”. 
L’advocat i polític francès, que va guanyar fama com epicuri i gastrònom, Jean Anthelme Brillat-Savarin, va deixar beneït que “el descobriment d’un nou plat és de més profit per a la humanitat que el descobriment d’un estel”. El pare de la medicina moderna, Hipòcrates, va fer famosa la frase “que la teva medicina sigui el teu aliment, i l’aliment la teva medicina”. En el camp dels vins i l’enologia, Robert Louis Stevenson, novel·lista i escriptor de viatges escocès, més conegut per Treasure Island, va fer seu, “el vi és una poesia embotellada”. Per la seva banda, Ciceró, jurista, polític, filòsof, escriptor i orador romà, considerat un dels més grans retòrics i estilistes de la prosa en llatí de la República romana, va afirmar, “el plaer dels banquets s’ha de mesurar no per l’abundància de les menges, sinó per la reunió dels amics i per la seva conversa”. Sofia Loren, actriu i cantant de cinema italià, una de les últimes estrelles supervivents de l’Edat d’Or de Hollywood, va popularitzar aquesta graciosa frase, “els espaguetis es poden menjar amb més èxit si els inhales com una aspiradora”. Alexandre Grimod de la Reynière, format com a advocat, va adquirir fama durant el regnat de Napoleó, pel seu estil de vida gastronòmic, sensual i públic, fraseig, “les postres han de ser espectaculars perquè arriben quan el gurmet ja no té gana”. Per la seva banda, Gilbert Keith Chesterton, escriptor, poeta, filòsof, dramaturg, periodista, orador, teòleg laic, biògraf i crític literari i d’art anglès, va deixar per a la posteritat que “menjar amb música és un insult, tant per al cuiner com per al violinista”. Epictet, va dir “l’important no és el que es menja, sinó com es menja”. 
El pakistanès Yash Chopra va construir aquesta frase, “el secret de ser un bon actor és l’amor pel menjar”. I, la cirereta al pastís, la posa Fernand Point, el mestre dels cuiners de França, l’absolut emperador de la cuina moderna francesa: “un dinar sense postres és com un vestit sense corbata”.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: